Hetast i allsvenskan

Spelade i fyran 1997 - nu drar Växjö Lakers storpublik i näst högsta serien

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
”Suverän klack” Växjö Lakers har ett mäktigt stöd från sina fans. I går kom 3000 personer till hemmaarenan Lakerdome.
HOCKEY

1997 bildades Växjö Lakers.

I går gjorde poplaget debut i allsvenskan - och vann.

- En mycket skön seger, säger tränaren Lars Lindgren.

Tidigare har Malmö IF, Linköping, Team Boro och Halmstad gått som raketer genom seriesystemet. Nu gör Växjö Lakers samma sak. På sex säsonger har laget tagit sig från fyran till allsvenskan där motståndarna har namn som Rögle, Mora och Bofors.

En imponerande resa.

"Stabil organisation"

- Det gäller att inte bli fartblind. Men vi har en stabil organisation och det är viktigt, säger ordförande Mats Elmlund.

Hemligheten bakom Växjö Lakers är publiken. Den är högljudd och klart elitseriemässig.

I fjol snittade de 2 500 i division 1. I går kom 3 000 till Lakerdome i Växjö.

Det var ungefär 2 000 fler än som kom till AIK:s match mot Almtuna på Hovet.

- 50 procent av våra intäkter kommer från biljettförsäljningen. Vi har en trogen publik och en suverän klack som hjälper oss oerhört. Vi har alltid flera bussar med fans med oss på bortamatcherna, säger Mats Elmlund.

I går spelade Växjö Lakers sin första match någonsin i allsvenskan. Mörrum, som i fjol kvalade till elitserien, stod för motståndet. Det blev till slut 3-1 till Växjö Lakers. Matchen avgjorde i den andra perioden där hemmalaget gick från 1-0 till slutresultatet 3-1.

Förre NHL-proffset Lars Lindgren är tränare för Växjö. Han vill inte nämna elitserien som mål, heller inte att laget ska gå till superallsvenskan.

- Vi har en långsiktig strävan att etablera oss i superallsvenskan, men det är långt dit och det är en stor omställning mellan division 1 och allsvenskan, säger Lars Lindgren.

Vill bygga nytt

Det som är imponerande med Växjö Lakers är den professionella organisationen och de ekonomiska möjligheter som finns i föreningen. 1997 var omsättningen 200 000 kronor. Den här säsongen är motsvarande belopp nästan 14 miljoner kronor.

- Vi har gått plus fyra år i rad. det som hämmar oss att visa riktigt bra ekonomiska siffror är arenan. För att bli ett topplag superallsvenskan måste vi ha en bättre hall. Vi ska titta på Nyköpings nybyggda hall och se om vi kan göra något liknande, säger Elmlund.

Tomas Ros