Elitserien - bara i fantasin...

Mats Wennerholm: AIK:s försök att skinna fansen liknar mest bondfångeri

HOCKEY

AIK Hockey flödar bara av en sak just nu.

Fantasi.

Det skulle gå att skriva ett helt bondfångarlexikon om AIK:s aldrig sinande försök att skinna fansen och rädda den egna ekonomin.

Det senaste är att sälja tegelstenar - för 300 kronor styck.

I går vann AIK en svängig match mot Björklöven och som publik var det riktigt roligt att sitta där på läktaren.

Det var stort underhållningsvärde, men hockeyn höll väl ingen högre klass.

Fantasin verkar inte finnas på isen just nu, utan hos klubbledningen.

Här hade man hoppats på 12 000 åskådare på de tre raka hemmamatcherna mot Hammarby, Sundsvall och Björklöven.

Var går gränsen, AIK?

AIK hade ett avtal med Arenabolaget och allt över 6 000 åskådare skulle gå direkt till AIK. Nu kom det bara 4 555 på derbyt mot Hammarby i onsdags, 860 (!) mot Sundsvall och 1 150 mot Björklöven i går.

Summa 6 565 åskådare och kaffepengar till AIK.

Men skam den som ger sig.

AIK har redan nya räddningsaktioner/bondfångarplaner (stryk det som ej önskas) på gång:

Redan i går under matchen uppmanades man att ringa ett betalnummer som kostade 100 kronor per samtal.

På träningsanläggningen Ritorp ska man bygga upp en AIK-borg i tegel och varje tegelsten ska sedan säljas för 300 kronor. Till hjälp tar man alla ungdomsspelare i klubben och arga föräldrar har redan ringt Sportbladet och mycket riktigt påpekat att det bara rör sig om en dold medlemsavgift, då de menar att det blir dom och inga andra som får punga ut med stålarna. För vilken normal människa betalar 300 spänn för en vanlig tegelsten?

AIK ska spela in en speciell hockeylåt och igår såg jag sportchefen Anders Gozzi stå och prata med rocklegenden Jerry Williams utanför AIK:s omklädningsrum. Det vore bättre om laget rockade.

Det allra senaste är att arrangera en speciell AIK-dag i Globen i sista allsvenska hemmamatchen mot Nyköping den 7 december.

Då ska det bland annat auktioneras ut prylar både från hockeyn och fotbollen och sportchefen Anders Gozzi hoppas att fylla Globen.

Jag ska inte håna AIK för alla vällovliga initiativ, men snart är väl gränsen ändå nådd?

Det känns som det bara handlar om att hålla liv i en redan dödsdömd patient.

Jag har svårt att lida med AIK, då jag följde hela förfallet i och med försäljningen till finländaren Hjallis Harkimo. Det blev AIK-hockeyns dödsdom - ingenting annat.

Och vd:n Hans Mörner, som nu kämpar för AIK-hockeyns överlevnad, var en av de som drev på Harkimo-affären allra hårdast.

Hade AIK valt det tio miljoner högre budet från amerikanska Anschutz hade klubben fortfarande spelat i elitserien och föräldrar till AIK:s hockeyungdomar hade sluppit punga ut med tusentals kronor för att låta sina ungar spela hockey (Anschutzavtalet öronmärkte 2,5 miljoner om året till ungdomsverksamheten).

Bovarna kommer billigt undan

Jag tycker de riktiga bovarna i dramat kommit väldigt billigt undan. Huduvdstyrelsens ordförande Ingemar Ingevik, Acke Wester och alla de andra som skrev under det som nu verkar bli AIK-hockeyns fall.

Det ska mycket till för att AIK ska ha ett positivt eget kapital när allsvenska nämnden sätter sig ner för att granska räkenskaperna i sommar. Då blir det division I näst säsong, oavsett placering i vinter.

Det enda som skulle kunna rädda AIK är om någon stenrik miljonär kliver in och köper hela klabbet, tegelstenar och allt.

Men AIK kan också gå upp i elitserien.

Ett AIK med välskött ekonomi och miljoner på banken. Men då står det SKELLEFTEÅ framför.

Mats Wennerholm