AIK blir AIK – i Skellefteå

Skellefteå AIK byter namnpolicy

HOCKEY

Den allsvenska ishockeyföreningen Skellefteå AIK kommer från och med nu att sluta kalla Allmänna Idrottsklubben (AIK) – även de representerade i ishockeyallsvenskan – för Solna AIK.

Varför det, Per-Anders Israelsson, klubbdirektör i Skellefteå AIK?

- Tittar man historiskt på det så har vi i Skellefteå använt ordet Solna eftersom vi båda kallar oss för AIK, men nu har vi resonerat oss fram till att vi ska sluta med det, åtminstone officiellt.

Hur kommer det sig?

- Det handlar om hövlighet och respekt för AIK. Vi har länge diskuterat detta klubbarna emellan.

Hur länge då?

- Ja, ända sedan vi bildades 1943...

Vad ska ni nu kalla er själva om motståndaren heter AIK?

- Vi har inte gett upp AIK, men vi upptäckte med souvenirförsäljning ganska snabbt att produkter som det bara stod AIK på inte gick lika bra som de som det stod Skellefteå AIK på. Vi vill även värna om varumärket ''Skellefteå AIK''.

Hur kommer detta att märkas?

- Vi kommer att ta bort Solna i allt vårt officiella material, som skyltarna vid E4, på hemsidan och i tabellen. I stället kommer det att stå Skellefteå AIK-AIK medan det fortfarande står AIK-Piteå när vi möter dem.

Vad kommer supportrarna att säga?

- De får säga vad de vill, men officiellt slutar vi nu med Solna. Jag vet ju att jag, för personlig del, fortfarande kommer att ropa ''AIK'' på läktaren när vi möter Solna...förlåt, AIK, menar jag. Och speakern kommer att säga att AIK möter Gnaget. Det blir lite komplicerat, men det är av hövlighet mot AIK vi gör så här.

TT