Antila sänkte Bajen

AIK:s nya målvakt avgörande i Stockholmsderbyt

HOCKEY

Det tog sex derbyn innan AIK kunde ta hem en trepoängare mot Hammarby i den allsvenska hockeyn.

Och när man väl gjorde det så var det med besked, hela 5-0 slutade matchen inför 6 065 på Hovet.

Foto: BENJAMIN THORÉN
Kristian Antila, AIK:s nya målvakt, utsedd till matchens lirare mot Hammarby.

Största hjälten i AIK var utan tvekan nyförvärvet Kristian Antila, som gjorde sin första match på över en månad.

Derbyt stog länge och vägde och första perioden blev mållös.

I den andra perioden drog Hammarby på sig en rad utvisningar, och då slog AIK till.

Först 1-0 i spel fem mot tre genom Urban Omark som fritt kunde raka in pucken i öppet mål, och minuten senare Ola Möllerstedt som satte tvåan, fortfarande i powerplay, på ett inte otagbart skott från blå linjen.

Räddade när matchen blev jämn

Sedan var det dags för finske nyförvärvet att visa upp sig. Hammarby spelade upp sig och skapade några jättelägen men Kristian Antila var helt omutlig.

I slutet av den andra perioden gjorde Roger Rosén 3-0, ånyo i powerplay. AIK:s spel i numerärt överläge var mycket bra, till skillnad från Hammarby som hade mycket svårt att ens ta sig in i anfallszonen.

Passningspoäng

Vid ställningen 3-0 räddade Antila en straff slagen av Hammarbys Henrik Nilsson och i början av den tredje perioden sänkte han Bajen fullständigt genom ett långt utspel som fångades upp av Fredrik Hynning som satte dit fyran.

- Det var en kul match, säger Kristian Antila. Hög intensitet och så sjöng supportrarna hela matchen.

Tog ut målvakten

Hammarbys tränare Leif Boork tog ut målvakten med åtta minuter kvar, men närmare än ett par puckar på mållinjen var inte laget.

En inspirerad målvakt och effektivt powerplay avgjorde onsdagens derby. Men frågan är om inte AIK skulle ha vunnit inte haft en omöjlig målvakt. Laget var lite piggare i benen och hade mer fart i anfallsspelet än Hammarby.

Mora och Skellefteå i topp

Superallsvenskan bjöd i övrigt inte på några skrällar. Mora besegrade Oskarshamn med 2-1, Skellefteå vände 0-1 till 6-1 hemma mot Västerås och Bofors hemmaslog Sundsvall med 4-2.

Mora och Skellefteå har skaffat sig ett grepp om direktplatserna till kvalserien. Mora har sju poäng mer och Skellefteå fyra mer än AIK på tredje plats.

Benjamin Thorén