Klubben som alltid förlorar

I dag ska Skellefteå knäcka traditionens makt & bli ett elitserielag

1 av 4 | Foto: Magnus Wennman
Festen som kom av sig Skellefteå skulle bara besegra jumbon Hammarby i torsdags, men då vek laget helt oförklarligt ner sig och förlorade med 3-2 inför framgångstörstande supportrar. I dag har laget en ny chans – på bortaplan mot Leksand…
HOCKEY

Skellefteå har försökt i 14 år.

Nu är laget en match från elitserien - eller ännu ett misslyckande.

- Traditionens makt är väldigt stark. Men jag vill inte tro att den påverkar oss, säger sportchefen Peo Larsson.

I torsdags var det upplagt för stor segerfest i Skellefteå. Men i stället för klubbens största stund sedan SM-guldet 1978 blev det förlust mot Hammarby, 3-2.

Nu är plötsligt elitserieplatsen i fara.

För att Skellefteå ska ta den efterlängtade platsen - som såg så säker ut inför den näst sista omgången - måste klubben i dagens match mot Leksand bevisa att de inte är vad de resultaten de senaste 14 åren säger: att Skellefteå är sämst när det gäller som mest.

- Jag tycker definitivt inte att det påståendet stämmer. Vi var nere i brygga två gånger i play off i år, mot Piteå och Växjö, men vände och vann. Fokuserar vi på matchen och känner vi glädjen har vi en bra chans mot Leksand, säger Peo Larsson.

Hela Skellefteå hoppas att han har rätt.

För den hockeytokiga staden börjar bli trött på att vänta på elitserien.

Sedan Skellefteå AIK åkte ur elitserien säsongen 1989/90 har klubben siktat på en comeback i högsta serien.

Satsningarna har varit stora - förväntningarna större.

Men Skellefteå har alltid svikit.

Det är nu 14 år sedan det spelades elitseriehockey i staden.

- Det är jämt sorgetid i här mellan mars och juni, när de har spelat klart säsongen, säger Bo Fuhrman, sportchef på lokaltidningen Norra Västerbotten.

- När nyförvärven sedan presenteras runt midsommar så är besvikelsen över och alla förväntar sig att laget ska nå elitserien den kommande säsongen. Så har det varit länge.

3:a kvalserien i fjol

Men säsongerna i Skellefteå brukar inte sluta med en plats i elitserien.

De brukar sluta med en förlust.

Ofta med en svidande sådan.

Sedan klubben blev degraderade till division 1 har man gjort det till en konst att bli utslagna i dramatiska play off-matcher.

Örebro, Boden, Mora, Björklöven och Oskarshamn är bara några av lagen som besegrat Skellefteå i avgörande matcher.

- Förlusterna mot Björklöven har man ju inte glömt. Men annars har det varit jämna plågor under många år, säger Robert Karlsson, ordförande i supporterklubben North Power.

- Skulle vi missa elitserien nu, blir det dock den värsta smällen hittills. Det skulle ta hela sommaren att komma över.

I fjol lyckades Skellefteå för en gång skull ta sig till kvalserien. Det blev en tredjeplats, men poängmässigt långt ifrån elitserien - och ytterligare en besvikelse.

- Vi har väl inte accepterat att vi ligger i division 1. Vi har väl förträngt det, även om vi har legat där rätt länge. Från första nedsläpp i första matchen är det alltid bara elitserien som gäller, säger han.

Hur tror du spelarna påverkas av era förväntningar?

- Det kan inte vara så lätt alla gånger. Det är nog lättare i medgång.

- Hela stan är sammankopplad med hockeyn, som är oerhört viktig. Det är svårt att beskriva hur mycket det betyder, jag tror faktiskt att man måste uppleva det.

Det är dags att vinna...

Robert Karlsson har stått i klacken i 20 år och följt sitt lag i motgång och medgång - trots att det varit ont om det senare.

Nu tror han att Skellefteå har en stor chans att äntligen bli ett vinnande lag - och radera bilden av klubben som ständig förlorare.

- Det är dags nu. Vi har det bästa laget på länge och en bra tränare.

Du är inte orolig för att det ska gå som det brukar - och spel i division 1 även nästa år?

- Det är klart att jag är nervös. Men jag tror på elitserien. Det var en usel match senast mot Hammarby, men de avslutade starkt i den tredje perioden. Och så har Skellefteå varit bra på bortaplan i år. Jag tror att de lyckas, säger Robert Karlsson.

Ska Skellefteå lyckas måste Bert-Olav Karlsson spela på topp. Han har varit en av lagets främsta och avgjort tre matcher på egen hand under kvalserien. Mot Hammarby i torsdags stod han för ett av målen.

Och "B-O" vet vad som krävs i avgörande matcher. För tio år sedan spelade han i kvalserien med Bodens IK. En missad straff av Ulf Sandström (med 1.47 kvar av matchen) krossade elitseriedrömmen då.

- Det var fruktansvärt tungt. Men förhoppningsvis lärde jag mig något. Nu vet jag att vi måste spela vår hockey och inte fokusera på motståndarna, säger han.

Hur påverkas ni spelare av de högt ställda förväntningarna från supportrarna?

- Det är klart att man märker det. Jag har inte varit här så många år, men de andra i laget har ju berättat. Men det är bara hockey. Det finns mycket annat som är viktigare, säger han.

Det har inte bara varit fansen som ställt krav. Efter nedflyttningen till division 1 krävde lokalpressen ett snabbt återtåg. Men efter raden av misslyckanden är deras förväntningar inte längre lika höga.

- Visst, det har gått fel i 14 år. Och klubben har ofta underpresterat. Men går de upp i år är det faktiskt lite överraskande. Det känns som om det är ett år för tidigt, säger Bo Fuhrman på Norra Västerbotten.

Men tar Skellefteå steget är man beredd.

Lokaltidningen planerar att ge ut ett nummer - med en specialbilaga om elitserieavancemanget - på påskdagen.

- Det blir första gången i vår 94-åriga historia som vi ger ut en tidning på påskdagen. Vi hade planerat att ge ut den i dag (läs: i går), men nu fick vi skjuta upp den lite.

Vad talar för att Skellefteå ska lyckas den här gången?

- Jag tror inte att dom gör två skitmatcher på raken. Mot Hammarby fungerade inte hjärnan. De spelade bara med hjärtat. Skellefteå har alla chanser att slå Leksand borta.

Hur mycket längtar staden efter elitserien?

- Väldigt mycket. Hela Skellefteå och hela regionen ställer upp bakom laget. Det känns som om hela Norrland vill se klubben lyckas. Skellefteå var ju det första norrlandslaget som vann SM-guld. säger Bo Fuhrman.

Skellefteå har visat att man menar allvar med sin satsning mot elitserien och en ny storhetstid. Mitt under kvalserien gjorde klubben en av årets värvningar i svensk hockey. Magnus Wernblom lockades till Skellefteå efter tolv säsonger i Modo.

Karnevalstämning i kväll?

Och enligt envisa rykten är flera etablerade spelare på väg till klubben.

- Vår satsning hänger absolut inte på att vi går upp i år. Vi ska ha ett så starkt lag som möjligt, i division 1 eller i elitserien, säger sportchefen Peo Larsson.

- Så mot Leksand handlar det inte om att vinna eller dö. Satsningen lever, hur det än går.

Om det går Skellefteås väg lär det bli karnevalstämning i kväll.

Och på Möjligheternas torg kommer Bert-Olav Karlsson, Pär Mikaelsson, Robert Nordberg och de andra att tas emot som hjältar.

- Det kommer bli en stor fest. OM vi går upp. Om, säger Robert Karlsson.

Han har lärt sig av historien.

Frågan är om Skellefteå AIK har det.

Skellefteås säsonger sedan 1990

Stefan Persson