Tipset går till Oskarshamn — men se upp för Växjö

Sportbladet granskar södra hockeyallsvenskan

HOCKEY

1  Oskarshamn

Två år i rad har laget tagit sig till Superallsvenskan och sen slutat sist. Nu ser laget riktigt vasst ut. Har alla möjligheter att konkurrera även efter jul. Timo Leinonen är nyckelspelaren.

2  Växjö

Fjolårets succélag kan göra det igen. Storsatsningen fortsätter och nyförvärven imponerar. Miikka Männikkö, Brad Defauw och Pär Åkerström kommer att betyda mycket.

3  Hammarby

Ett nytt, mer offensivt spelsystem, ska göra Hammarby än mer slagkraftigt. Gamle Tre Kronor-hjälten Arto Blomsten är ny i båset tillsammans med Bernhard Kaminski.

4  Nyköping

En trio nyförvärv från AIK, rutinerade Patrik Wallenberg och Patrik Hucko samt lovande Andreas Ljungbeck ska förstärka Nyköping. Laget har sett starkt ut på försäsongen.

5  Rögle

Är ute efter revansch efter en fjolårssäsong som många ser som ett misslyckande. Nye tränaren Gunnar Persson har ansvaret. Tveksamt om Rögle tillhör toppen.

6  Halmstad

Började strålande i fjol, men formen blev allt sämre ju längre säsongen led. Nu satsar laget på att bli mer stabilt, och att etablera sig i allsvenskan. Elva nya spelare kan bli svårt.

7  Nybro

Fjolåret slutade överraskande bra med playoff. Nu hoppas laget, med tränaren Gunnar Johansson, kunna slåss om en plats i Superallsvenskan. Tveksamt om det räcker.

8  Huddinge

Ett ungt och hungrigt lag med många spelare från de egna juniorleden. Nye tränaren Stefan Jonasson (tidigare just i juniorlaget) lovar totalhockey, och tror på en plats på övre halvan.

9  Troja/Ljungby

Klubben har tvingats kvala sig kvar två år i rad. Nu har man fått tillbaka Esko Nokelainen i båset. Målvaktssidan ser stark ut, men frågan är om truppen håller för en plats i Superallsvenskan.

10 Mörrum

Laget kom sist i fjol, men har nu förstärkt truppen med tolv nya spelare. Mörrum har ett ungt lag, med en medelålder strax över 22 år. Målskyttet har inte fungerat på försäsongen.

11  Skövde

Spelar för första gången sedan 1985/86 så här högt i serierna. Suget efter hockey är stort men det håller knappast. David Bornhammar med elitserierutin från AIK är hetaste nyförvärvet.

Fotnot: Södra Allsvenskan har bara elva lag under säsongen 2004. Orsaken är att AIK inte klarade de ekonomiska kraven och därmed flyttades ner och spelar i division 1.

ARTIKELN HANDLAR OM