Det blir klart på söndag - två klassiska hockeylag återvänder

HOCKEY

MALMÖ

Jubel hos Leksand och Brynäs.

Och två stora förlorare i Malmö.

Trots Malmös storseger med 11-2 mot Skellefteå var det samma mörker i båda omklädningsrummen.

Så grattis till Återtåget, Leksand.

Och välkomna åter, Brynäs.

Jag kan inte tänka mig att det slutar på något annat sätt.

Foto: LASSE ALLARD
AIK MISSAR IGEN? Magnus Wernblom och hans Skellefteå AIK är nu trea i kvalserien efter storförlusten (2-11) mot Malmö i går.

Jag tror att det är klart redan på söndag.

Leksand vinner hemma mot Nyköping och Brynäs vinner borta mot den psykologiska gåtan Skellefteå.

Jag har svårt att se att det slutar på något annat sätt, även om Skellefteå har två hemmatcher kvar och ännu inte förlorat på hemmaplan i kvalserien.

Skellefteå tappade allt i Malmö.

Inte bara tre poäng, utan fyra.

Skellefteå hade en extrapoäng i sin fina målskillnad, men tolv plusmål förvandlades till tre i går. Det gör att Leksand är så gott som klara för elitserien om de slår Nyköping på söndag. Det är enkel matematik.

Leksand står på tolv plusmål efter 4-0 borta mot Oskarshamn i går. Samtidigt möts Skellefteå-Brynäs på söndag.

Tar Brynäs poäng av Skellefteå, samtidigt som Leksand vinner, är dalkarlarna redan klara för elitserien nästa säsong.

Bingo för elitserien

Vinner Skellefteå mot Brynäs, talar ändå en överlägsen målskillnad för Leksand. Säg att leksingarna vinner med ett mål samtidigt som Brynäs faller med ett.

Då skiljer sex plusmål till Leksands fördel och Brynäs måste vinna med fyra mål i den avslutande hemmamatchen mot Leksand. Men jag tror inte att det kommer att gå så långt.

???

Leksand och Brynäs är naturligtvis bingo för elitserien. Rent kommersiellt.

Det är två klassiska lag som alltid drar storpublik på bortaplan. Inga lag har fler fans spridda över hockey-Sverige.

Men har hockey-Sverige råd att att göra Skåne till en vit fläck och hålla storsatsande Skellefteå utanför?

Jag anser inte det. Jag tycker elitserien har plats för 14 lag redan till nästa säsong.

Hockeyförbundets ordförande Christer Englund är orolig över att kvalitén kommer att sänkas med fjorton lag. Samme Englund som vill begränsa antalet utlänningar och få in fler juniorer i elitserien.

Plats för fler juniorer

Jag kan inte få ihop den logiken. Tala om kvalitetssänkning i så fall.

Men jag bryr mig om kvalitet så mycket, utom då jag köper kläder. Jag tror inte att publiken bryr sig om den lilla gradskillnaden som en utökning till 14 lag skulle göra i kvaliteten. Däremot skulle det öppna för fler juniorer.

Det skulle också ge de stora stjärnorna större utrymme att briljera på isen.

Eller vill vi se dagens mått på "kvalitet" , där varje spelare är expert på sina inrutade roll och där det mesta går ut på rent spelförstörande moment. Jag skulle inte vilja se sex Zdeno Chara som backar i varje lag, även om det är elitserietränarnas dröm. Då skulle alla matcher sluta med italienska fotbollssiffror.

???

Jag fick ett mail från Skellefteå vid midnatt, som kanske bäst sammanfattar vad hela bygden känner i dag. Det var så bra skrivet att jag inte vill undanhålla er läsare det (i något redigerad form). Så här skrev signaturen "Besviken AIK:are":

"Våren är kommen till Skellefteå. När andra räknar tranor vid Hornborgasjön så förlitar vi oss på vårt allra säkraste vårtecken - ännu ett kvalseriefiasko.

Snart kommer även Skellefteå AIK:s fans att behöva mentala coacher och terapi. Problemet sitter i huvudet, vad spelarna än säger. Inget lag går och blir så förbannat dåliga på ett par dagar, nu när det gäller som mest. Trots att två omgångar återstår vågar man inte känna engagemang längre, bilderna från fjolåret stannar kvar. Dags att ge upp för vi går aldrig upp."

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM