Ett års fängelse för Percy Nilsson

Malmö Redhawks ordföande tar time out

Foto: Faksimiler ur Sportbladet
Rubrikernas man Rättegången mot Percy Nilsson har skapat rubriker. I dag fälldes han för skattebrott vid Malmö tingsrätt.
HOCKEY

Mif Redhawks ordförande Percy Nilsson dömdes till ett års fängelse i dag för grovt skattebedrägeri.

Som en konsekvens av det tar ordföranden time out från verksamheten i Mif Redwhawks.

– Årsmötet i juni får bestämma om Percys fortsatta öde i Mif, säger vice ordföranden Mats Engstrand till aftonbladet.se.

Enligt domen ska Percy Nilsson ha undanhållit staten över 3 miljoner kronor och gjort sig skyldig till grovt skattebedrägeri.

Percy Nilsson och de tidigare klubbdirektörerna Gunnar Svensson och Sune Moberg stod åtalade för skattebrott vid Malmö tingsrätt. Nilsson och Moberg dömdes till ett års fängelse vardera medan Svensson friades.

Trion stod åtalad för att ha redovisat spelarlöner med för låga belopp och därmed undanhållit staten arbetsgivaravgifter på 3,3 miljoner kronor.

”Jag är förvånad”

Kammaråklagare Håkan Litsegård, som drev målet i tingsrätten, konstaterar att tingsrätten gått åklagarsidan till mötes.

– Min slutsats är att tingsrätten till stora delar gjort samma bedömningar som vi, säger han.

Han ska nu läsa domen noggrant och särskilt studera varför den ena klubbdirektören friats.

Sune Mobergs advokat, Cai Inge Holm, säger redan nu att det lutar åt att hans klient kommer att överklaga. Advokaten hade räknat med en friande dom.

– Jag är förvånad, säger han.

Cai Inge Holm påpekar att bokföringen gicks igenom av klubbens revisor och jurist och tycker att det är märkligt att hans klient skulle veta bättre än dem.

Lång utredning

Brotten ska ha skett åren 1995-1997. Att målet avgjordes först nu beror främst på ett långvarigt utredningsarbete. Åtalet väcktes i mars 2004.

Åklagaren pekade på att det fanns likheter med tidigare mål mot Frölunda och Tingsryd i ishockey och Brage i fotboll. I dessa fall ledde det till fängelsedomar för klubbens ledare. Så också denna gång.

Kan sitta kvar

Även om han till slut måste krypa i fängelse kan Percy Nilsson sitta kvar som ordförande i Malmö Redhawks.

– Vi sätter inga hinder, säger Christer Pallin, jurist vid Riksidrottsförbundet. Det är föreningens medlemmar som i så fall måste avsätta honom, säger han till Sydsvenskans nätupplaga.

Inte heller Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund har för avsikt att komma med några åsikter i frågan.

– Vi lägger oss inte i klubbarnas interna angelägenheter, säger han. Det är upp till föreningen och dess medlemmar om han kan fortsätta som ordförande.

Karl Thor, Robert Triches, TT