Så blir Percys liv i fängelset

Han kan få jobba i snickeriet

Foto: Stig-Åke Jönsson/Malmöbild
Anstalten Fosie. Byggår: 1986. Antal intagna: totalt 76. Anställda: 84 på hela anstalten. Fritidsaktiviteter: Motionshall, styrketräningslokal, fotbollsplan och två promenadgårdar. Besök: Var fjärde dag under en och en halv timme.
HOCKEY

Fängelset blir Percy Nilssons nya hem om han fälls i hovrätten.

– Det är en sluten anstalt. Men det är ganska fritt, säger Vincent Sjöbäck, som suttit på anstalten tidigare.

Percy Nilsson ska överklaga sin ettåriga dom till hovrätten. Men fälls han där kommer han med all sannolikhet att få tillbringa några månader av straffet på Anstalten Fosie i Malmö, enligt flera juridiska experter som Sportbladet talat med.

– Inledningsvis bör han hamna där. Efter ungefär tre månader är det rimligt att han flyttas till Tygelsjö, som är en öppen anstalt, säger en initierad källa.

Anstalten Fosie är en sluten lokalanstalt. Normalt brukar man hamna på en sådan om man döms till fängelse för en förseelse som är för grov för att man ska få tjäna av hela strafftiden på en öppen anstalt, men som inte är tillräckligt grov för att få sitta i en sluten riksanstalt.

84 anställda

– Det finns inga murar, som på de slutna riksanstalterna. Men där finns staket, och vakter såklart. Men det är ganska fritt. Men blir till exempel inte inlåst i sina celler, säger Vincent Sjöbäck, ordförande för Kriminellas revansch i samhället i Malmö och tidigare intagen på Fosie.

Antalet intagna på Anstalten Fosie är 76, varav 46 på allmänna platser. Det finns 84 anställda. Väckning sker klockan 07.00 och inlåsning 20.00. Var fjärde dag har man rätt till en och halv timmes besök.

– Men på dagarna fungerar det lite som ett vanligt liv. Är man inte pensionerad så måste man jobba, det finns en snickeriverkstad där de flesta håller till, men man kan också jobba i köket och som städare. På verkstaden var det mest enkelt snickeri. När jag satt där gjorde vi till exempel Brio–leksaker, säger Vincent Sjöbäck.

Umgås med andra

Klockan åtta på kvällen låses alla intagna in på sin avdelning.

– Men det är inte som på de slutna riksanstalterna där man blir inlåst i en cell. Här kan du fortfarande umgås med de andra fem på avdelningen. Sen bestämmer man själv när man går och lägger sig, säger Vincent Sjöbäck.

En dag på Fosie anstalt

David Tanentsapf