Percy: Det här är tortyr

Malmös ordförande talar ut i Sportbladet om fängelsedomen: Jag kommer inte att ge mig för det här - jag har mina mål kvar

HOCKEY

MALMÖ

Ett års fängelse för skattebedrägeri.

Percy Nilsson var inte i chock - det vore för slentrianmässigt att påstå. Han var tagen och ledsen men bara några timmar efter tingsrättens dom återigen stridslysten.

- Jag kommer inte att ge mig för det här. Jag har mina mål som jag sätter upp och vill nå. Annars kan jag inte leva, säger Percy Nilsson.

Foto: PRESSENS BILD
"JAG SKA JOBBA FRAMÅT" I går kom tingsrättens dom mot Percy Nilsson. Det blev ett års fängelse för Malmös ordförande. En dom som Nilsson kommer att överklaga. "Det är hemskt. Det är tortyr. Jag är en kreativ människa. Jag ska jobba framåt", säger han i en intervju med Sportbladet.

Om värsta sker, att du får krypa in i fängelse? Hur reagerar du då?

- Det vet jag inte. Jag vill överhuvudtaget inte tänka på det. De senaste sex-sju åren som det här har hållit på har varit väldigt besvärande. Det har varit en häxprocess precis som mot obekväma kvinnor som opponerade sig och kunde föra sin talan. När de blev besvärliga brände gubbarna dem.

Striden går vidare. Domen överklagas och ytterligare ett eller ett par år av ovisshet och en ständigt malande oro för att bli inlåst för något han anser sig inte ha gjort.

- Det är hemskt. Det är tortyr. Jag är en kreativ människa. Jag ska jobba framåt. Jag ska skapa "Hyllie". Jag vill skapa saker för andra människor. Och jag blir bestraffad, säger Percy.

Ett års fängelse för att han lät sin förening betala utländska spelare på ett sätt som "nästan alla" gjorde för åtta-tio år sen. Via hyresavtal med agenter. Avtal som vid den tiden ansågs lagliga och rekommenderades av jurister och skatteexperter.

"Jag borde varna andra"

- Man undrar om man begått något brutalt mord för det är väldigt vad man är i ropet, säger Percy galghumoristiskt och fortsätter:

- Jag borde varna andra idrottsledare för att hålla på med idrott. De borde syssla med något annat.

Varför?

- Jag har pratat om ideell idrott och att det i Sverige inte är lämpligt att driva idrott i bolagsform. Vilket kanske är fullständigt vansinnigt eftersom när man driver bolag så finns regler och skattemässiga regler som gäller. I idrottsvärlden finns inga riktiga regler.

- De råd man får av sina advokater och revisorer gäller inte för de har ingen riktig lagbok de kan gå efter. Efter fem år är det någon myndighet som slår ned på något och så åker en annan ordförande åt helvete. När det gäller affärsvärlden däremot finns regler om hur man får uppföra sig och vad man får göra.

Ändå vill Percy Nilsson inte att Malmö Redhawks blir ett aktiebolag.

- Då finns det visserligen något att gå efter men då tappar man det svenska idealet. Folkets rörelse. Jag tycker inte att det passar i svensk idrott att driva föreningar som aktiebolag. Det är inte det som är idrottens grund. Den är människor som engagerar sig i idrotten för idrottens skull. För att ungdomen ska komma fram. I ett aktiebolag tittar man bara på vinning, ekonomisk vinning. Inte sportens vinning.

Kan man inte kombinera de två synsätten?

- Inte i Sverige. Man kanske köper det ute i Europa men jag tror inte att man gör det i Sverige. Jag tycker att man skulle ställa krav från regeringen på ett mycket klarare regelverk även för idrotten.

Toppidrottens lösningar för att undvika skatt har ofta hamnat i en gråzon utan klara svar tills de prövats av en domstol. I grunden handlar den fällande domen mot Mif om 2,9 miljoner kronor i undanhållna arbetsgivaravgifter som Percy Nilsson i kraft av ordförande blir ytterst ansvarig för.

- Det finns inte en vettig människa som sätter igång en sån process för att vara olaglig. Sunda människor som sysslar med affärer i sin civila verksamhet skulle aldrig hitta på något sånt om man visste att det var mot lagen.

- Om det var två eller tre miljoner som fattades i det sammanhanget så hade vi i Malmö Redhawks en ordförande som kunde fixa de kulorna. Jag har betalt 28 miljoner bara för att klubben skulle överleva sen dess, säger Percy Nilsson.

Hoppar av som ordförande

Direkt när domen meddelats beslutade Percy Nilsson att hoppa av som ordförande.

- Jag känner att jag just nu inte längre har kraft att satsa fullt ut på Redhawks.

Han vill vänta med att svara på om han kan tänka sig att gå tillbaka till posten igen på årsmötet i juni.

- Man måste ha förtroende för att kunna bli ordförande. Det är medlemmarna som bestämmer det. Jag ska fundera på om jag ska kandidera igen men jag vill inte bestämma det i dag. För då hade det kanske inte blivit rätt beslut.

"Mif är mitt hjärtebarn"

- Jag kommer att vara med på något vis i bilden och hjälpa ishockeyklubben som är mitt hjärtebarn. Om inte annat så via Hylliearenan. Men det kanske inte behövs en ordförande i Redhawks som är lika offentlig som jag har varit.

Vad ska du fylla dagarna med nu?

Frågan får Percy att brista ut i sitt välkända belåtna skratt. Agendan är fulltecknad med eller utan hockey.

- Jag behöver inte jobba. Jag gör det här för att jag tycker det är kul. Jag är en gammal socialdemokrat med folkrörelsens känslor i kroppen. Därför blir man förbannad när man blir straffad för något man inte gör för vinning. Jag gör det för att omgivningen ska få glädje av det, säger Percy Nilsson.

Stefan Alfelt