Han nobbar 30 miljoner

Kenny Jönsson: Pengar gör en inte lyckligare

HOCKEY

Kenny Jönsson, 31, nobbar runt 30 miljoner kronor från NHL-klubben New York Islanders – för att spela i allsvenska Rögle och Tre Kronor.

Själv har han uppfattningen klar:

– Pengar gör en inte lyckligare, säger han till Sportbladet.

FAMILJEN FÖRE DOLLAR Kenny Jönsson vill leva ett ”vanligt liv” efter tio år i NHL.

I dag startar Ceska Pojistovna Cup och Tre Kronor möter Ryssland – i St. Petersburg – i premiären.

Kenny Jönsson är den mest rutinerade spelaren i truppen och förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson har därför gjort honom till lagkapten.

Själv känner han sig inte som en lagpappa.

– Jag kan säkert bidra med en del erfarenhet, men det här är ett lag och jag vill inte vara mer än någon annan, säger Kenny Jönsson.

Han har lämnat livet i Nordamerika. Efter elva framgångsrika säsonger – i Toronto och New York Islanders – har 31-åringen valt att skriva på för moderklubben Rögle.

Övertalningskampanj

Under hösten har Islanders försökt övertala honom att komma tillbaka.

– Klubben har ringt och frågat om den på något sätt kan övertala mig att spela en säsong till, säger Kenny Jönsson.

Och fortsätter:

– Men svaret har varit nej. Definitivt. Tidigt i våras bestämde jag mig för att flytta hem och direkt efter säsongen åkte jag över och sålde huset i New York.

Enligt bedömare Sportbladet pratat med tackar 31-åringen nej till runt 30 miljoner – för en enda säsong.

– Det här gör jag för familjens skull. Jag har varit där borta i över tio år och vill försöka leva ett vanligt liv i fortsättningen. Jag vill fira jul med barnen, till exempel, det ser jag verkligen fram emot.

– Pengar gör en inte lyckligare. Dessutom har jag så jag klarar mig livet ut om jag förvaltar mina tidigare NHL-inkomster på ett bra sätt.

Målet: OS

Rögle-spelaren kommer att satsa på landslaget och målet är givetvis en plats i OS-truppen.

– Samtidigt vet jag att det kan bli tufft med tanke på att jag inte spelar på absolut högsta nivå, men jag ska i alla fall ge Tre Kronor en chans, säger Kenny Jönsson.

– Vill Bengt-Åke ha med mig ställer jag så klart upp. Vi får se hur mitt spel påverkas i allsvenskan. Kanske platsar jag inte i framtiden?

Han har även haft förfrågningar från ett par elitserieklubbar, men alla ha fått nobben – vänligen men bestämt.

– Rögle är min klubb i hjärtat och jag ser inte det som ett nerköp att spel där. Tvärtom. Tänk att få vara med och föra Rögle till elitserien? Ja, det skulle vara fantastiskt. Där finns min utmaning.

Säger Kenny Jönsson – som nobbar miljoner för att få spela i klubben, där han har sitt hjärta.

Nämligen Rögle BK.

Fler som har kommit hem

Flera spelare har vänt hem från NHL till elitserien – och några av dem har tackat nej till fetare löner ”over there”. Här är några som kommit hem de senaste säsongerna:

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM