PÅ RUINENS BRANT

Sportbladet granskar: Här är klubbarna som kan krascha som Hammers

HOCKEY

I tisdags gick det allsvenska ishockeylaget Halmstad Hammers i konkurs. Och i går togs beslutet att lägga ner a-lagsverksamheten.

Men Halmstad är inte den enda klubben i landet med ekonomiska bekymmer.

En granskning som Sportbladets Carl-Johan Bjäreborn och AnnaMaria Jansson gjort visar att flera klubbar lever farligt. Och i vissa fall kan det leda till samma öde som för Halmstad Hammers.

Sundsvall Hockey

Skulden till kronofogden på 800 000 kronor har nu minskat till 400 000 kronor, och klubben fortsätter sin avbetalning. Men laget ligger i botten av tabellen och publikensiffran har varit lägre än vad man budgeterat för.

– Ekonomin är ansträngd, men samtidigt känns det som vi har situationen under kontroll, säger Sundsvalls ordförande Lennart Westman.

Sunnanå SK Fotboll

Laget har fått elitlicensen för 2006 godkänd, men har sedan en tid tillbaka en osäker ekonomi. Efter säsongen 2004 hade klubben ett negativt eget kapital på drygt 1,5 miljon kronor.

– Ekonomin är fortfarande ansträngd, men det ser helt klart bättre ut i dag, säger Sören Gustavsson, styrelseledamot i Sunnanå.

Falu BS Bandy

För låga publik- och sponsorintäkter har gett klubben en skuld på 1,4 miljoner.

– Vi har sänkt spelarlönerna och företagen här i Falun har gått in med rejäla sponsorpengar. Vi har ett par år på oss att betala tillbaka och det kommer vi göra också, säger Sören Persson, tränare i Falu BS.

Kaparna Speedway

Hade stora ekonomiska problem våren –04 men nu börjar det sakta men säkert ordna upp sig.

– Visst har vi fortfarande skulder men i år tror jag faktiskt att vi går plus. Vi har minskat våra utgifter och så drar vi ganska höga växlar på vår nya anläggning. Vi har haft det tufft men nu skulle jag kalla läget stabilt, säger ordförande Tommy Rander.

IFK Motala Bandy

För låga publik- och sponsorintäkter har gett Motala en skuld på 760000 kronor.

– Vår skuld får inte öka, då kan elitlicensen ryka. Men vi har infört ett nytt lönesystem med lägre spelarlöner och en bonus baserade på intäkter som ska garantera att klubben inte går minus, säger Roger Thapper som hjälper till med ekonomin i Motala.

Hammarby Handboll

Har varit konkurshotade och jagade av kronofogden tidigare i år.

Med hjälp av olika kampanjer som ”Stoppa fogden” och Kraftsamling Hammarby Handboll där enskilda och företag kan stödja klubben har de kommit på rätt köl, men det är mycket kvar att betala tillbaka.