Straffet kan bli spel inför tomma läktare

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Långt ifrån alla som var med i det stora slagsmålet togs om hand under matchen. Istället fortsatte oroligheterna på stan i går natt där polis tvingades ingripa på flera olika platser. Bland annat på Götgatan.
HOCKEY

AIK och Hammarby riskerar böter på upp till 250000 kronor, spel inför tomma läktare eller spel i annan arena.

Huliganbråket blir ett bestraffningsärende för Ishockeyförbundet.

- Vi ska samla in fakta om bråket och sedan bestämma om föreningarna ska straffas och vilken typ av bestraffning som i då fall är aktuell, säger Michael Englund, generalsekreterare i Ishockeyförbundet.

AIK:s ordförande Mats Hedenström var något uppgiven när Sportbladet träffade honom efter derbymatchen i går.

- Det var ungefär 230 funktionärer, ordningsvakter och poliser på matchen. Ändå hände det här. Helt otroligt. Men jag tycker att bråket slutade snabbt och att de som jobbade på matchen gjorde ett bra arbete, säger Mats Hedenström.

Vill ha diskussion

Han känner till att både hans AIK och antagonisten Hammarby kan straffas för bråket.

- Jag välkomnar en diskussion med Svenska Ishockeyförbundet och det ska bli intressant att se vad vi kunde ha gjort annorlunda inför och under matchen. Inför matchen stoppade vi bland annat en puckkastnings-tävling. Jag kunde bara fantisera om vad som kunde ha hänt om fel personer fått tag på puckarna, säger Hedenström.

AIK har straffas förr

Att en hockeyförening straffas för fansens uppförande är ovanligt. Senast en klubb fick lida för det var när AIK och Vallentuna straffades för att en rökgranat detonerade i Vallentunas ishall mitt under en match.

- Vi är dessbättre förskonade mot sådana här händelser. Nu fanns både tävlingsnämndens Lars G Karlsson och disciplinnämndens Ulf Lindgren på Hovet och jag förväntar mig en redogörelse om vad som gick fel. Jag ska reda upp det här, säger Michael Englund, generalsekreterare i Ishockeyförbundet.

AIK och Hammarby är ansvariga för sina supporters uppförande i samband med och under match.

Om Svenska Ishockeyförbundet bestämmer sig för att AIK eller Hammarby brustit i ansvar kan påföljden bli böter upp till 250000 kronor, spel inför tomma läktare eller spel på annan arena än föreningens ordinarie hemmaplan.

Utdrag ur förbundets regelverk

Tomas Ros