Akta dig, Percy - köpt rutin räcker aldrig hela vägen

Stefan Alfelt: Killerinstinkten saknas

HOCKEY

ÄNGELHOLM

Jag har alltid gillat Percy Nilssons känsla för tajming.

– Malmö måste förstärka, påstod han provocerande inför Skånederbyt i gårdagens Sportbladet.

Och så fick han rätt direkt. Rödhökarna som förlorade mot Rögle räcker inte till elitseriespel. Förmodligen inte ens till att ta sig dit.

Mycket har varit positivt den här säsongen för Malmö Redhawks. Först och främst är man i praktiken redan klart för första etappmålet som är att kvalificera sig till kvalserien.

Det andra är att ungdomar för första gången sen storsatsningen inleddes i slutet av 1980-talet fått chansen och dessutom tagit tillvara på den riktigt hyggligt.

Men det räcker inte.

Två av tre derbyn till Rögle

Rögle har vunnit två av tre derbymatcher på ren tändning. Rögle tar sig förmodligen också till kvalserien.

Även om Kenny Jönssons OS-spel kan drabba hårt, få lag är så beroende av en storstjärna. Mot Malmö har Rögle varit bäst i flest perioder utan att ha lika stor individuell skicklighet totalt sett om man jämför de två lagen.

Gårdagsförlusten är en elakt ringande väckarklocka som säger att Malmös individuella skicklighet trots allt inte är större än att man kan förlora mot bättre motiverade motståndare.

Den säger därmed också att det kan bli väldigt stora problem mot lag, som även om de varit bottenlag trots allt kommer från ett snabbare och tuffare spel i elitserien.

Giftigheter - utan att säga något

Percy gled i gårdagens tidning elegant undan Mattias Larssons fråga om dagens Redhawks håller elitserieklass genom att vägra svara med motiveringen:

– Av respekt för de spelare vi har idag. Som gör ett jättebra jobb.

Ett jättebra jobb på den nivå de är alltså...

Percy kan konsten att leverera giftigheter utan att egentligen säga något.

Malmöcoachen Lars "Osten" Bergström snöade in på Niklas Perssons i och för sig något ojämna domarinsats. Praktikant kallade "Osten" Persson för och ondgjorde sig om och om igen för de fem mot tre-lägen Rögle fick i första perioden.

Okej att det såg aningen märkligt ut att Mikael Gath ramlade omkull två gånger om när han blivit slashad på handen av Juha Riihijärvi. Men Rögle vann inte på filmningar.

Som Malmöcoach skulle jag vara betydligt mer irriterad över att de egna spelarna vann skottstatistiken men inte den avgörande fajten framför motståndarkassen.

Percy säger att Malmö måste köpa rutin. Jag saknar killerinstinkten som kan göra laget stort igen.