Mandomsprovet

I morgon debuterar Kim Martin i Redhawks herrlag

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
I morgon ska Kim Martin visa att hon stoppar för herrarnas puckar också.
HOCKEY

MALMÖ

Hon är redan världens bästa hockeymålvakt.

På onsdag ska Kim Martin visa att hon duger i herrarnas värld också.

- Jag vet att det blir tufft. Men det kommer att bli kul, säger Kim.

Kim Martin startar i Malmö Redhawks mål mot Bofors i herrarnas allsvenska. För första gången någonsin får en dammålvakt stå i en manlig elithockeyliga.

- Klart att jag kommer att vara nervös eftersom alla snackar om det. Man vill ju inte skämma ut sig. Jag vill göra en bra match och visa att jag kan spela, säger Kim Martin.

Malmö Redhawks tränare Lars Osten Bergström och klubbledningen ser det inte som en stor chansning. Kim har visat på träningar att hon är värd att spela.

- Jag har utvecklats jättemycket av att få träna här, säger Kim som på gårdagens träning inte kände något av den knäskada hon ådrog sig under OS.

Ganska tuff

- Det var ett ganska tufft pass men det kändes bra. Som att jag hade pucken på min sida. Visst går det fort, men jag känner att jag hänger med.

Den stora skillnaden mot allsvenskans målvakter är att hon bara är 166 cm lång.

- Jag är kanske lite smidigare nere på isen än dom andra, men eftersom jag är ganska kort kan jag inte gå ned lika tidigt som dom gör. Jag måste stå lite längre, annars kan dom bara skjuta högt.

- Dom placerar skotten bättre jämfört med herrjuniorerna som jag kört med hela året. Men skottstyrkan är ungefär densamma så det ska inte vara några problem.

Normalt skulle den ganska betydelselösa matchen mot Bofors locka lite drygt 2000 åskådare. Med Kim Martin i mål kommer minst dubbelt så många till isstadion.

- Alla kommer fram till mig på stan och frågar om jag ska stå i morgon. Så det är en del ståhej runt det, säger Kim.

Ingen vanlig kväll

Bofors är känt som ett fysiskt och snudd på fult spelande lag. Men att hacka med klubban i knäveck för att hålla rent framför buren är inte Martins stil.

- Jag koncentrerar mig på pucken i stället. Jag litar på mina utespelare.

Hur tror du motståndarna reagerar när de får möta dig?

- Ingen aning. Jag tror att dom kommer att köra som vanligt. Det hoppas jag. Jag vill att det ska vara som vanligt, säger Kim Martin.

Men i morgon kväll blir absolut inte någon vanlig kväll.

Röster om Kim Martin

Stefan Alfelt