Rögle tog chansen

Björklöven förnedrat i derbyt - Hammarby tvingas kvala

HOCKEY

Rögle tog sista kvalserieplatsen när allsvenskan i ishockey avgjordes under torsdagskvällen. Ängelholmslaget vann med 5-0 mot Växjö samtidigt som Björklöven förlorade derbyt mot Skellefteå med 7-0.

I botten vann Hammarby förgäves eftersom också Sundsvall tog tre poäng och därmed den sista säkra platsen till nästa års allsvenska.

Rögle hade stora problem i allsvenskan när stjärnbacken Kenny Jönsson spelade till sig ett OS-guld i Turin. Men sedan Jönsson kommit hem och Björklöven börjat darra har chansen till kvalserie återigen vaknat till liv.

Och Rögle gjorde vad man var tvunget att göra i allsvenskans sista omgång – slå Växjö hemma i Ängelholms ishall.

Förnedrat Löven

Fem minuter in i den andra perioden ledde Rögle redan med 3-0 och ett Växjö med absolut inget att spela för, kunde inte bjuda motstånd.

Med Röglevinst i Ängelholm var det upp till Björklöven att svara. ”Löven” mötte serietvåan Skellefteå i ett derby och var tvunget att vinna för att hålla undan och ta den viktiga fjärdeplatsen.

Men gästerna från Umeå fick en mardrömstart med 0-2 i baken redan efter sju minuter. Daniel Sondells 3-0 till SAIK i inledningen av den andra perioden dödade matchen och derbyt slutade i ren förnedring, 7-0 till SAIK.

I botten hade Sundsvall en poäng tillgodo på Hammarby för att undvika kvalspel för fortsatt allsvenskt spel. Hammarbys öde låg dessutom i rivalen AIK:s händer.

Westring Sundsvalls hjälte

Solnalaget var tvunget att ta poäng hemma mot Sundsvall om Hammarby överhuvudtaget skulle ha en chans och länge såg det ut att gå vägen för Hammarby. AIK hade ledningen med både 2-0 och 4-2 och i det läget var Hammarby på säker mark efter ledningen i sin match mot Arboga.

Men Sundsvall reste sig upp och vände matchen. 4-4 satte Alexander Larsson med tio minuter kvar och Johannes Westring blev hjälte när han prickade 5-4, 58.41 in i matchen.

Då hjälpte det inte att Hammarby vann med 4-2. Sundsvall spelar allsvensk hockey kommande säsong medan Hammarby tvingas till ovisst kval tillsammans med Arboga.

Daniel Lagerqvist