Hemligheten – mental träning

Handbollsstjärnan Hellgren ska rädda Leksands elitstatus

1 av 2
EN MENTAL SEGER Leksands IF har tagit hjälp av gamle världsmålvakten Claes Hellgren (under) för att komma ur den mentala krisen. Det verkade ha hjälpt i går i alla fall.
HOCKEY

Pressen på Leksand är enorm.

För att avdramatisera betydelsen av kvalserien har laget tagit hjälp av förre handbollsstjärnan Claes Hellgren.

– Han har betytt enormt mycket för spelarna, säger tränaren

Curre Lundmark till Sportbladet.

I höstas stod Ejendals Arena klar och för att fira 130-miljoners bygget satsade Leksand på ett slagkraftigt lag i elitserien – trodde man.

Men historien kan ni.

Leksand floppade totalt och nu slåss laget för att ta sig tillbaka till elitserien.

Spel i superallsvenskan nästa säsong skulle vara en katastrof både sportsligt och ekonomiskt – och det är de inblandade väl medvetna om.

På liv och död

– Grabbarna slåss för sina jobb och man behöver inte vara speciellt psykologiskt lagd för att förstå hur dessa känner sig just nu, säger Curre Lundmark.

Det är ett spel på liv och död.

Under våren har Leksand förberett sig minutiöst för spel i kvalserien. Bland annat har klubben tagit hjälp av förre landslagsmålvakten i handboll Claes Hellgren.

– Claes har varit hos oss och försökt sätta allting i ett lite annat perspektiv. Han har som god talare fått killarna att slappna av trots att vi alla vet vilken betydelse den här kvalserien har för oss, säger Curre Lundmark.

– Och Claes har varit ett otroligt bra bollplank, tycker alla. Han har ju varit med om mycket under sin tid som aktiv handbollsspelare.

Nerverna på helspänn

Leksand inledde i går hemma mot Skellefteå och det blev seger 4–2.

Nerverna var på helspänn.

– Livsviktigt att vi kunde börja med en vinst. Jag vågar knappt tänka hur det hade varit med en förlust. Man ska komma ihåg att vi har ett riktigt tufft program med fyra av de sex första matcherna på bortaplan.

5 punkter – så ska Leksand räddas kvar i elitserien

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM