Det stinker, Curre

Mats Wennerholm: Bänka dem då!

HOCKEY

SÖDERTÄLJE

Curre Lundmark dömer ut sin egna spelare efter 0–4 mot Södertälje.

Men han skjuter sig själv i foten.

Det är Curres förbannade jobb att se till att spelarna gör sitt bästa.

Inte att sitta och gnälla över att de inte gör det.

Jag vet inte om Curre Lundmark varit borta för länge från hockeyn. Men att sitta och gnälla över att vissa spelare bara lallar omkring på träningar och matcher, är inget gott betyg på sig själv som tränare.

Bänka dem då, Curre!

Skicka dem av isen.

Peka på utgången.

Det finns massor av juniorer i truppen med större leksandshjärtan och som är villiga att offra den där hörntanden du pratar om.

Nej, Curres märkliga utspel efter matchen mot Södertälje köper jag inte alls. Att en handfull spelare redan är klara för andra klubbar är inte speciellt konstigt. Det är en verklighet som alla elitklubbar i Sverige lever med.

Klubbkänsla är inget som kommer med ett dussin – nåja, nästan i alla fall – importerade tjecker. Dagens klubbkänsla måste spridas från organisationen runt laget.

Titta på Mora, Curre

Det är bara titta några mil norrut, Curre. Titta på Mora.

De lever i samma verklighet, men lyckades få alla importer att dra åt samma håll och spela för laget. Det blev en framgångsrik mix som pressade HV 71 till fem matcher. Men jag tror ju inte att Mora kommer att ha samma lag nästa säsong. Lika många spelare som i Leksand hade säkert gjort klart med andra klubbar innan kvartsfinalserien mot HV.

Det är så dagens marknadsstyrda hockey fungerar. Varenda spelare har en agent som vill ha nästkommande säsongs kontrakt klara så tidigt som möjligt. Ofta så tidigt som i februari.

Det är inget nytt. Så har det fungerat i flera år nu, även om alla klubbledare vill tysta ner det. Och Curre Lundmark har själv bara varit i Leksand i några veckor.

Hur mycket leksing är han?

Nej, det verkar som om Curre mer är ute för att skaffa sig en ursäkt, om han leder Leksand tillbaka till allsvenskan. Han har all anledning att vara orolig. Leksand har inte gjort mål på två raka matcher. Fredagens smäll med 0–4 borta mot Rögle följdes av samma siffror i går. Ändå satt Curre och sa att den här matchen var betydligt bättre än den i Ängelholm.

Men det där med att målvakten Johan Backlund gjorde några avgörande räddningar förstår jag inte.

Går det att göra några avgörande räddningar då man förlorar med 0–4?

Skulle inte tro det.

Kvalserien är så jämn efter tre omgångar att inget lag går att räkna bort. Just nu är det fördel Skåne med Malmö i topp före Rögle. Båda har sex poäng, liksom trean Skellefteå.

Det kan svänga oerhört fort

Men Leksand är inte mer än tre poäng bakom Malmö och lagen möts i morgon. Seger där och leksingarna är med i matchen igen.

Är det något jag lärt mig av kvalserien, är att det kan svänga oerhört fort.

Fråga Skellefteå.

De har i princip varit klara för elitserien i flera år nu, innan de fallit ihop som ett korthus i de avslutande omgångarna. Nu imponerade Skellefteå i går, då de slog Malmö borta och vände 0–3 till 4–3. Trepoängssystemet gör att det svänger oerhört fort.

Malmö var hyllat efter två klara segrar i de inledande omgångarna, men förlusten mot Skellefteå ändrade allt. Malmö har kvar att möta elitserie­lagen Leksand och Södertälje innan serien vänder.

?

Leif Strömberg fick fart både på SSK och på publiken i Södertälje.

Det fanns 5 393 åskådare i AXA Sports Center, en av säsongens bästa siffror.

Och hoppet lever för SSK igen.

Mats Wennerholm