Ny förlust – nu hotar miljonsmäll

”Vi klarar ett eller två år i allsvenskan”

Foto: Krister Halvars
Deppigt i Leksand efter 1–5 mot Malmö.
HOCKEY

85 miljoner kronor i banklån.

Nära ännu en degradering.

Leksands IF har det arbetsamt nu.

– Vi klarar ett eller två år i allsvenskan. Därefter har vi ingen budget för allsvenskt spel, säger ordförande Nils-Eric Johansson.

1–5 mot Malmö IF i går.

Näst sist i kvalserien efter fyra omgångar.

1–13 på de tre senaste matcherna.

Leksands säsong 2005-2006 har inte blivit som klubbledningen hade tänkt sig.

2001 och 2004 åkte Leksand ur elitserien och nu är laget på väg ur högsta serien igen.

Men 2006 är en degradering ännu mer arbetsam.

Anledningen är Ejendals Arena och de omfattande kostnader som arenan medför för Leksands IF.

Tunga amorteringar

För att kunna finansiera arenabygget har Leksand tagit banklån på hela 85 miljoner kronor. Givetvis ska amorteringarna skötas - även i allsvenskan.

– Ejendals Arena liger under Leksand IF:s fastighetsbolag. Vi har treåriga avtal med våra sponsorer och loge-ägare. Vi klarar oss alltså även nästa säsong och året därpå oavsett i vilken serie vi spelar i. Men hur det blir därefter vet jag inte. Vi har ingen lagd budget för så långt fram, säger Nils-Eric Johansson, ordförande i Leksands IF.

Malmö IF:s före detta ordförande Percy Nilsson var på plats i Ejendals Arena i går. Han tyckte synd om Leksand.

– Ja, att åka ur elitserien är arbetsamt. Och det blir mer och mer dyrbart för varje år som går. Jag uppskattar att Malmö tappade runt 25 miljoner kronor i intäkter under säsongen i allsvenskan. För det lag som åker ur elitserien nu hamnar intäktstappet säkert på 30 miljoner kronor, säger Percy Nilsson.

Anledningen till att det är ännu mer dyrbart att missa elitseriespel 2006-2007 är att Hockeyligans tv-avtal blivit riktigt generöst.

”En ny kostym”

Nästa säsong får elitserieklubbarna 18 miljoner kronor vardera. Den siffran ska jämföras med tv-bidraget till de allsvenska klubbarna som ligger på runt 300 000 kronor.

– Vi får helt klart en ny kostym. Och det får vi titta på när det blir aktuellt. Nu är det sex matcher kvar av kvalserien. Leksand kan fortfarande fixa det här, säger Håkan Åhman, vd för Leksands IF från och med i sommar.

Tomas Ros