Utvisade - då slår Malmö till

Skyttekungen: Det är mycket psykologi i det här

HOCKEY

ÄNGELHOLM

Sex gjorda mål i boxplay och överlägset effektivast i powerplay.

Malmö Redhawks väg till elitserien går via utvisningsbåset.

- Vi har ett psykologiskt övertag, säger Malmös skyttekung Kim Staal efter 5-1-segern borta mot Rögle.

Foto: BILDBYRÅN
PÅ väg upp Hittills i kvalserien har Malmö gjort sex mål i nummerärt underläge, samtidigt som laget är det effektivaste även i spel med en man mer på banan. Även segern mot Rögle bärgades genom mål i såväl box- som powerplay.

När Malmö i går enkelt manövrerade ut Rögle gjorde Carl Söderberg det viktiga 2-0 målet i powerplay.

Helt avgörande 4-1 stötte Mikael Wahlberg in, på en läcker sidledspassning från Markus Matthiasson, efter en blixtrande spelvändning i boxplay.

Just spelet vid utvisningar är Malmö Redhawks överlägset bäst på i kvalserien.

- Det är en allt viktigare del av spelet. Det är ju inte direkt så att antalet utvisningar minskar, snarare helt tvärtom, säger Kim Staal.

Mot Rögle drog Malmö på sig nio utvisningar, ofta utan att hemmalaget ens lyckades etablera något tryck i offensiv zon. De få gånger Rögle kom till farliga avslut stod storspelande Malmökeepern Corey Hirsch i vägen.

"Höjt oss i powerplay"

- Det är en skön känsla när motståndarna försöker och försöker men inte ens lyckas ta sig in i zon. Vi har höjt både vårt powerplay och vårt boxplay under kvalserien och det är väldigt viktigt, säger Kim Staal.

Frågan är om inte boxplay och powerplay kan bli helt avgörande för vilka lag som till sist lyckas knipa de två elitserieplatserna.

- Det är mycket psykologi i det här. Vi känner att det är farligt och att vi har en bra chans att göra mål varje gång vi har ett powerplay. Det gör det ännu jobbigare för motståndarna att möta oss, säger Staal som i går gjorde sitt femte kvalseriemål och därmed leder skytteligan.

Men trots den solklara derbysegern var det inte bara glada miner i Malmölägret. Södertäljes segermål i slutsekunden mot Bofors sved.

Hoppet lever

- Det är otroligt små marginaler, men vi har fortfarande allt i egna händer. Vinner vi resten av våra matcher så är vi i elitserien. Det är väldigt enkelt, säger Malmös tränare Lars "Osten" Bergström.

På torsdag väntar Bofors hemma och på måndag ödesmatchen borta mot Skellefteå.

Så länge det fortsätter regna utvisningar över kvalserien lever Malmös hopp om elitserien.

Mattias Larsson