Sista återtåget har gått nu, Leksand

Patrik Thornéus: Till slut är det bara resultaten som räknas

HOCKEY

Nu är fansens pina äntligen över.

Leksand är tillbaka där laget just nu hör hemma – i superallsvenskan – och frågan är om supportrarna orkar med ett nytt återtåg?

Åtminstone jag är tveksam.

Det gör ont när knoppar brister– heter det – och slår man ut pinan över en hel säsong blir smärtan förmodligen olidlig.

Leksand har Sveriges trognaste fans och dessa har alltid varit beredda att gå i graven för sitt älskade lag, men frågan är om måttet snart är rågat även för de mest inbitna dalasupportrarna?

Om tåget gått – för gott, menar jag?

Det har varit återtåg efter återtåg och en hel bygd har kraftsamlat sig gång på gång för att rädda elitseriehockeyn kvar i lilla Leksand.

Klubben har den här säsongen tackat med en massa tomma löften, en hel hop utländska isprinsessor, tveksam attityd och en degradering – på nytt.

Frågan är om inte klubbens förtroende snart är förbrukat hos fansen?

Ja, jag tror det.

Bilderna när Leksands supportrar lämnar ståplatsläktaren inför tredje perioden mot Malmö är en varningsklocka, som borde ringa farligt högt på det blå-vita kansliet.

Vad har gått snett?

Som jag ser det har Jonas Bergqvist gjort ett fantastiskt jobb som vd – rent ekonomiskt, alltså. Han har vänt ett gigantiskt underskott på 30 miljoner kronor till lika mycket plus på några få år. Dessutom har han sett till att bygga Sveriges finaste arena och en träningshall i tät anslutning till den.

Bergqvist borde ha stannat

Sportsligt har däremot han och sportchefen Anders ”Masken” Carlsson misslyckats monumentalt – finns det något starkare ord, förresten? – och i slutändan är det ändå bara resultaten på isen som räknas.

Nu försvinner båda två från organisationen, men jag hade nog sett att Jonas Bergqvist stannat ytterligare ett år för att göra en ny – och kanske sista – ansträngning mot eliten.

Känns som det behövs kontinuitet.

Frågan är också om Leksands ekonomi klarar av spelet i allsvenskan? Alla pratar om att arenans alla avbetalningar är säkrade, men jag är rädd för att många ord trots allt bara är förhoppningar och drömmar för att tänka bort det som fram till i går var det katastrofala – att hamna utanför elitserien.

Nu är mardrömmen verklighet.

Patrik Thornéus