Skellefteå sågar SSK

Skickade hem Neckar - då blev det förlust

Foto: MATS STRAND
Vinnare Skellefteåspelare jublar efter segern mot Södertälje i går. Skellefteås sportchef Peo Larsson är förvånad att SSK skickade hem backen Stanislav Neckar. "Vi hade aldrig gjort så", säger han.
HOCKEY

Södertälje valde att skicka hem backstjärnan Stanislav Neckar inför årets viktigaste match.

Ett beslut som kan ha tagit Skellefteå till elitserien.

- Vi hade aldrig gjort samma sak som Södertälje, säger sportchefen Peo Larsson.

I onsdags gick Stanislav Neckars artistkontrakt ut. SSK valde att inte förlänga - och sparade på så sätt ett miljonbelopp.

Men det kan ha kostat desto mer.

I gårdagens toppmöte tvingades Södertälje ställa upp med en svagare backuppställning - och förlorade för första gången på fyra matcher.

Skellefteå - som har sina stjärnor kvar - har nu kopplat ett rejält grepp om förstaplatsen i kvalserien, medan SSK är trea i tabellen.

- Vi tog det beslutet tidigt, inför säsongen, att om vi skulle ha utländska spelare så skulle de stanna till och med kvalserien. Målsättningen har ju hela tiden varit att gå upp i elitserien, säger Skellefteås sportchef Peo Larsson.

Historien talar emot

Och nu är klubben nära sitt mål. I praktiken behövs det bara en seger till för att säkra en elitserieplats.

Skellefteå har Malmö (hemma), Bofors (borta) och Rögle (hemma) kvar att möta. Det enda som talar emot laget är historien. De två senaste säsongerna har Skellefteå varit nära - men vikt ned sig i sista stund.

- Nu får ni sluta tjata om det där, säger Magnus Wernblom med en mörk blick.

- Det där är det enda ni vill prata om. Har ni inget annat att komma med?

Men det är ju en väldigt speciell historia ni har, håller du inte med?

- Är det verkligen så? Det som hände för två år sedan, visst, jag kan väl hålla med om att vi föll ihop då. Men i fjol? Då mötte vi lag som var bättre, ingenting annat.

Vad talar för att ni klarar det i år?

- Vi har ett mycket bättre försvarsspel. Vi kan spela på en ledning. Det är nyckeln, att vi är bättre defensivt, säger Magnus Wernblom.

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM