Europas dyraste coach till Leksand

”... men i Leksand finns kanske annat än pengar som lockar”

HOCKEY

Larry Huras, 50, kallas för Europas dyraste tränare. Nu är han på väg till Leksand.

– Larry är en av tre tränare på vår önskelista. Vi har inte råd att betala samma lön som han är van med, men i Leksand finns kanske annat som lockar, säger Mikael Lundström, sportchef för degraderade Leksand.

I helgen var tränaren Larry Huras, som här poserar med en Lugano-tröja, i Leksand. Man hoppas att det finns annat som lockar för lönen kan man inte matcha. Bruttolönen skulle bli 4,1 miljoner kronor per år.

Leksand har återigen blivit degraderade till allsvenskan.

Nu står laget inför ett omfattande arbete att först se till att föreningen för stadga och lugn i leden eftersom både klubbdirektör Jonas Bergqvist och sportchef Anders Carlsson har beslutat att lämna Leksand.

– Vi jobbar nu med att kontraktera de unga killarna i laget. De ska utgöra stommen i laget. Sedan ska vi givetvis ha en tränare som ska leda oss tillbaka till elitserien, säger nye sportchefen Mikael Lundström.

Diskutera framtiden

I helgen var tränaren och kanadensaren Larry Huras i Leksand. Givetvis var anledningen till besöket att diskutera framtiden med Leksands sportchef Mikael Lundström.

– Larry var i Leksand i två dagar under helgen. Vi presenterade klubben för honom och han fick även besöka skolorna i Leksand då han har barn i skolåldern, säger Mikael Lundström.

Enligt Lundström är Huras en av tre tränare på klubbens önskelista.

Huras har de åtta senaste säsongerna tränat schweiziska klubbar, Ambri Piotta, Zurich och Lugano.

Och hans lönecheck har växt för varje år. Enligt schweiziska källor tjänade Huras 260 000 dollar efter skatt 2005–2006 i Lugano.

4,1 miljoner

Ska Leksand matcha den lönen blir Huras bruttolön 4,1 miljoner kronor per år.

– Den lönen kan vi givetvis inte matcha. Men det finns kanske andra kvalitéer för Huras i Leksand, säger Lundström.

Huras har spelat i NHL, varit tränare för Team Canada, vunnit ligan i Frankrike och Schweiz samt jobbat åt Eurosport under VM och OS.

Tomas Ros