En hockeymatch värd 4 000 000 000 kronor

Percy: En seger mot Leksand skulle innebära mycket gott

Inget lag – ingen arena. Men om Malmö vinner mot Leksand i kväll blir det klart med både elitserieplats och den nya arenan värd fyra miljarder kronor.
HOCKEY

MALMÖ. En match med ett elitseriekontrakt i potten.

Och ett projekt värt fyra miljarder kronor.

– En seger mot Leksand skulle innebära väldigt mycket gott, säger Malmö Redhawks hedersordförande Percy Nilsson.

I början av september 2008 är det tänkt att Hyllie Arena, med plats för 11 780 åskådare vid hockeymatcher, ska stå klar strax söder om Malmö.

En av huvudingredienserna i Percy Nilssons projekt, som faktiskt innebär skapandet av en hel stadsdel, är att Malmö Redhawks ska vara ett elitserielag.

Kan bli klart i kväll

Utan ett hockeylag i högsta serien förlorar Hyllie Arena sin givna funktion som samlingspunkt för de boende i Malmöregionen.

– Projektet står inte och faller med Malmö Redhawks, men hockeylaget spelar så klart en väldigt stor roll, säger Percy Nilsson.

Seger mot redan avsågade Leksand i kväll och saken är klar: Malmö Redhawks sejour i allsvenskan blir bara ettårig.

– Det skulle vara väldigt, väldigt skönt med en seger mot Leksand, säger Percy och skrattar.

Bygger mot toppen

Men även om föreningen tar steget tillbaka till elitserien är det mycket som behöver förbättras för att man ska nå elitserieklass.

– Vi ska inte bara nå elitserieklass, vi ska bygga ett lag för toppskiktet, säger Percy Nilsson som tidigare i vintras krävde nyförvärv för att klubben inte skulle riskera att missa elitserien.

In kom meriterade slovakerna Lubomir Sekeras och Robert Tomik, som gjort succé.

Men trots att Malmö toppar kvalserien och måstematcherna avlöser varandra är hockeyintresset i staden lågt.

Publiksnittet i kvalserien är 3 963 åskådare och senast mot Bofors hittade bara 3 091 till Malmö Isstadion. Usla publiksiffror – speciellt med tanke på Hyllie Arenas kommande publikkapacitet.

– Vi får se till att intresset blir stort. Det gäller att ha ett bra lag med stora profiler, då finns intresset även i den här regionen, säger Percy Nilsson.

25 miljoner plus

Om Malmö tar steget upp i år har man två säsonger på sig att bygga ett topplag.

– Steget upp innebär ungefär 25 miljoner i ökade intäkter per säsong. Dessutom kan vi sälja loger och sponsorpaket till arenan på ett helt annat sätt. Det kommer att finnas förutsättningar att skapa något stort, avslutar Percy Nilsson.

Nilssons Projekt

Mattias Larsson