Skellefteå nobbar hjälp av psykolog

”Sunt förnuft är det jag har jobbat utifrån”

HOCKEY

Mental rådgivning skulle hjälpa Skellefteå till elitserien i fjol.

Nye tränaren Tommy Samuelsson har valt en annan väg.

– Sunt förnuft är det jag har jobbat utifrån, säger han.

Foto: MATS STRAND
Tommy Samuelsson klarar sig på egen hand.

Efter genomklappningen för två år sedan anlitade Skellefteå beteendevetaren Johan Plate. På Tommy Samuelsson önskelista inför säsongen fanns inte någon mental rådgivare.

– Frågan var aldrig uppe för diskussion. Jag kände över huvud taget inte att det fanns ett sånt behov i gruppen.

Glömmer historien

För att ta upp Skellefteå i elitserien har han i stället fokuserat på att inte prata om de senaste säsongerna.

– Jag vet inte vad som har hänt tidigare år och tycker inte att det är intressant. Jag visste att det fanns tillräckligt med kompetens i spelargruppen för att nå elitserien och har jobbat utifrån det, säger Samuelsson.

I höstas delade Skellefteå-tränaren upp säsongen i små delmål innehållande fem matcher med en tydlig målsättning om hur många poäng som skulle bärgas.

– Grejen var att sätta press på gruppen och individerna att prestera under flera matcher. Vi har levt som om vi spelat i kvalserien under hela säsongen.

En enda seger?

Skellefteå och kvalserier har blivit en följetång de senaste fyra åren. Västerbottningarnas facit så här långt: trea, trea, fyra och – när två matcher återstår av årets kvalserie – tvåa.

Vid tre tillfällen är det bara en enda seger som har stått emellan Skellefteå och elitserien.

Men samtliga gånger har det studsat snett.

Säsongen 2003/04 brände klubben två ”matchbollar”. Det enda som krävdes var seger i någon av de avslutande matcherna mot Hammarby och Leksand.

I måndags brändes den tredje ”matchbollen” när Malmö vann med 2–1. Två chanser återstår. Men många med gul-svart hjärta fruktar att historien ska upprepa sig i de två avslutande matcherna – mot Bofors i kväll och Rögle på måndag.

– Alla i laget känner naturligtvis till vad om hänt, men det är ingenting vi har diskuterat under säsongen, säger backveteranen Johan Åkerman.

Duktigt trött på frågan

– Tommy (Samuelsson) har valt den linjen och det tycker jag han gjorde helt rätt i.

Åkerman är en av fem spelare i dagens lag som varit med under de fyra senaste säsongernas kamp för att nå elitserien.

– Det skulle vara otroligt skönt om vi vann mot Bofors. Jag är duktigt trött på att svara på frågan varför vi inte har klarat av att gå upp, säger Åkerman.

Hans Abrahamsson