Glädjefnatt i natt

Sveriges mets plågade fans fick jubla till slut

Foto: JOAKIM NORDLUND
Äntligen Skellefteåfansen samlades på O’Learys för att se sitt lag säkra elitserieplatsen mot Bofors. Efter slutsignalen visste jublet inga gränser.
HOCKEY

SKELLEFTEÅ

Efter 16 år av väntan.

Skellefteå är tillbaka.

- Helt jävla underbart, jublar Jens Wennberg som följt laget i hela sitt 42-åriga liv.

Jens Wennberg är bara en av många som tvingats lida de senaste åren. I natt fick han och tusentals andra Skellefteåsupportrar jubla.

- Jag har vuxit upp med det här laget och jag såg Hardy och Krobbe och de andra men det här äar fanimej större, säger han och skakar på huvudet.

Som om han inte förstått att det äntligen är klart.

- Det är tuffare nu, stenhård konkurrens. Men nu är vi där. Vi är där - i finrummet, säger han och jublar.

Fansen vallfärdade

Han var bara en av flera hundra som fanns på plats i sportbaren O´Learys i Skellefteå. Folk hade vallfärdat dit för att se Skellefteås match på storbilds-tv.

- Men vilken pärs. Det kändes som ett kassaskåp när vi fick 3-0 direkt men sedan kom de ikapp och då tänkte man "inte nu igen", säger han.

- Vid ställningen 4-4 var jag grymt nervös men så kom "Krek", Lövendödaren, och gav oss 6-4 och herregud så skönt det var. Då hade man kastats mellan hopp och förtvivlan, säger han.

Champagnen slut

I baren stod Helene Nilsson och serverade.

- Vi har nog öl så vi klarar oss men det är värre med champagne, säger hon och skrattar.

När allt var klart bröt den stora segerdansen ut. Lite klumpiga, kantiga, aningen ovana, dansade Sveriges mest luttrade supportrar. Vakterna log, människor kramades och allt var bara en enda stor underbar fest.

Peter Alseryd, 42, hade kommit upp till Skellefteå, sin hemstad, för att följa matchen tillsammans med sina gamla kamrater.

"Äntligen, äntligen"

- Jag ville bara få uppleva det här uppe. Jag kommer från Klutmark och AIK är mitt lag och har alltid varit det, säger han.

- Jag läste Mats Wennerholm som skrev att "när det är hundra procent klart då vill jag vara i Skellefteå". Och precis så kände jag det också, fortsätter han.

Vägarna var fyllda med bilar, ja hela Skellefteås innerstad var en enda stor bilkö. Alla var ute. Och Jens Wennberg sammanfattade nog vad alla kände.

- Äntligen. Äntligen, säger han.

Med eftertryck.

BILDEXTRA:

Joakim Nordlund ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM