– Något borde gjorts tidigare

Södertälje SK:s dystra säsongsfacit: degradering - och minus 5,6 miljoner

HOCKEY

ÄNGELHOLM

Degradering, spelarflykt och ingen tränare.

Dessutom går Södertälje 5,6 miljoner kronor minus bara på biljettförsäljning 2005/2006.

- Men vi äventyrar inte elitlicensen, säger ordföranden Jan Andark.

Foto: BILDBYRÅN
TUNGT Södertäljes Justin Mapletoft deppar. Klubben har haft en tuff säsong, såväl sportsligt som ekonomiskt. Elitlicensen är dock inte i fara.

Via radio fick SSK det tunga beskedet. Segern över Rögle var inte värt ett dugg när Malmö och Skellefteå krigade sig till elitserien.

- Det är tungt att vara i den här situationen, men Södertälje har satt sig i den själv, säger tränare Leif Strömberg.

Som om det inte vore nog med den sportsliga förnedringen gör SSK fiasko även ekonomiskt. Nya Axa Center har verkligen inte blivit det lyft klubben hoppats på och den ekonomiska smällen kommer att bli stor.

- Det är ganska enkel matematik. Vi tappade 37 500 åskådare jämfört med vad vi hade planerat. Ta ett snitt-biljettpris på 150 kronor och bara där har vi ett stort tapp, säger Jan Andark.

Låg plus i höstas

Enligt Andarks uträkning får Södertälje minusresultat på hela 5,6 miljoner kronor för biljettförsäljningen för elitserien. I höstas hade Södertälje SK 3,5 miljoner kronor i eget kapital.

Enkel matematik ger ett underskott som enligt liganämnden, som utfärdar elitlicensen, inte får finnas.

- Som jag har förstått det ska det inte vara några problem med elitlicensen. Hur vi klarar av att få licensen vill jag inte säga, säger Jan Andark.

Liganämnden tittar på Södertäljes ekonomi vid årskiftet.

- Det vi såg var att Södertälje hade stora kostnader när de körde igång med den nya arenan. Men elit-

licensen ska nog inte vara i farozonen. De har byggt en ny arena och då har vi överseende med att man haft stora kostnader och att intäkterna inte kanske hängt med, säger Bertil Andersson i liganämnden.

Med dålig ekonomi och bara sex spelare under kontrakt är SSK:s framtid i rejäl gungning.

- Något radikalt borde gjorts tidigare. Nu dröjde det till två omgångar in i kvalserien innan en riktigt förändring gjordes, säger Erik Norbäck, en av få som stannar nästa säsong.

Mattias Larsson, Tomas Ros