”Det största jag varit med om”

Äntligen – Wernblom tog Skellefteå till elitserien

HOCKEY

KARLSKOGA

1988 vann Magnus Wernblom Tv-pucken i Karlskoga.

I går var han tillbaka i Nobelhallen – och förde Skellefteå till elitserien.

– Jag hoppas vi slipper den där frågan nu, ja, ni vet garanterat vilken! säger Magnus Wernblom och skrattar.

Foto: mats strand
Återkomsten 1 Stor glädje, men det fanns ingen skumpa att svalka Wernblom & Co:s sönderjublade strupar med i omklädningsrummet. Skellefteå har lärt sig att inte förbereda sig för seger. Klubbdirektör Israelsson tillade dock att på flyget hem: Där finns det bra vatten.

16 års ökenvandring är över. En hel stads trauma är historia. I går – strax efter halv tio på kvällen – blev Skellefteå AIK klart för elitserien.

Lagkaptenen Magnus Wernblom sträcker armarna i luften, hoppar över sargkanten och skriker så det förmodligen hörs till centrala Skellefteå.

– Det är så oerhört fantastiskt. Det här är det största jag varit med om i karriären. Utan tvekan, säger han.

Han springer runt i omklädningsrummet och kramar lagkamrater, ledare och supportrar helt urskillningslöst. På två säsonger har han lyckats bli Mr Skellefteå och det säger en del om 33-åringens popularitet.

Lämnade Modo

– Tror faktiskt aldrig jag haft roligare som ishockeyspelare. Jag älskar den här klubben.

Sommaren 2004 lämnade han Modo efter en segsliten konflikt med klubbledningen. Till allas förvåning skrev han plötsligt på för allsvenska Skellefteå.

Magnus Wernblom lämnade elitserien – trots att han tillhörde det absoluta toppskiktet av spelare i Sverige.

– Det är klart att det var ett tufft beslut att ta och jag våndades länge innan jag tog det. Sportsligt var det ju ett nerköp, säger Magnus Wernblom.

– Men jag säger som Peo (Larsson, sportchef): det finns bra dagis i Skellefteå.

Werner skrattar. Han kom till en klubb som gjort sig känd för att besitta ett gigantiskt kvalseriespöke. Redan första året i Skellefteå föll Magnus Wernblom – inte helt oväntat – på mållinjen.

– Allt snack om det där att vi inte kan har man naturligtvis tröttnat på, även om historien varit tufft för oss också. Men vem bryr sig en dag som denna?

Redan i måndags skulle Skellefteå säkra elitserieplatsen på hemmaplan, men Malmö blev för svårt.

Raset kom

I går stod kvalseriejumbon Bofors för motståndet och Skellefteå skulle ”bara” åka till Nobelhallen i Karlskoga och fixa det. Efter knappt fem minuter hade laget 3–0 och allt var klart – trodde alla. Sedan kom raset.

13 sekunder in i tredje perioden kvitterade Bofors till 4–4 och hade några minuter senare en puck som dansade på mållinjen bakom Andreas Hadelöv. Historien gjorde sig påmind.

– På något sätt blev jag ändå inte så oroligt. Vi hade en hel period kvar att spela, säger Magnus Wernblom.

10.42 in i perioden gjorde Fredrik Öberg 5–4 och Fredrik Krekula satte därefter två snabba. Saken var klar.

– Jag har bara goda minnen härifrån. 1988 vann vi Tv-pucken här med Ångermanland.

Den gången hette lagkompisarna Peter Forsberg, Markus Näslund och Niklas Sundström.

– Men ingenting slår det här, säger Magnus Wernblom.

2002/03: Skellefteå tar fyra segrar de fem första matcherna, tappar sedan och blir trea efter Linköping och Brynäs, sex poäng fattas. 2003/04: Skellefteå inleder starkt men förlorar tre av de fyra sista matcherna, blir trea efter Malmö och Mora, en poäng fattas. 2004/05: Skellefteå leder kvalserien efter sex omgångar, förlorar fyra raka och blir fyra, sex poäng fattas. Leksand och Brynäs upp till elitserien.

Patrik Thornéus