Percys besked i natt: Vi ska ta guld i nya arenan

HOCKEY

MALMÖ

Percy Nilssons mardrömsår är över.

Han slipper fängelse, Redhawks är i elitserien igen och nya arenan ska byggas. Drömmar kan ersätta mardrömmarna.

– Topp fyra nästa säsong och guld i nya arenan, säger Percy direkt efter att elitplatsen spikats med segern över Leksand.

Återkomsten 2 De hårda åren är över. Percy Nilsson firar elitserieplatsen och vädrar redan medalj av ädlaste valör. Foto: andre de loisted

Visionären är tillbaka.

Malmö ska bli bäst igen i ishockey.

– Vi räknar med att göra en storsatsning bara vi får tag i spelare, för det är en bristvara.

– Vi ska inte satsa på att ligga tia eller åtta. Om pengar kan styra får vi försöka köpa oss till det, säger Percy.

Guld igen som gäller alltså?

– Andersson (sportchefen Peter) har fått order om att det ska vara direkt upp i alla fall bland topp fyra. Vi ska vara bland de bättre så vi kan gå in i arenan och ta ett guld där.

Inför kvalserien satsade Malmö hårt och köpte spelare för omkring fyra miljoner kronor.

Har ni spräckt budgeten i år?

– Ja, det har vi. Men det är ingen fara. Det ingick i planen.

Det betalade sig?

– Ja. Jag har varit nervös hela tiden. Hjallis Harkimo från Jokerit som satt bredvid mig sa efter första perioden att det var klart men det är aldrig klart förrän det är slut i hockey. Det var Leksand som körde ut oss i fjol, så det var väl bra att dom satte tillbaka oss.

Hur skönt är det att bli friad i rätten, gå upp och att arenan är på gång?

– Som tur är vår herre med oss. Det känns jättebra. Framförallt det här med rätten. Det är ingen som kan föreställa sig det.

Dubbel bonus

– Man tror man tar det lätt, men det är djävulskt. Men man märker inte förrän efteråt vilken press det är.

Den perioden tog hårt på dig?

– Man tyckte inte det när man hade det på sig, men efteråt märkte man att man inte har varit samma mänska på många år. Det fanns ju där hela tiden. Nu får man fundera när man vaknar på nätterna vad man ska tänka på, säger Percy och skrattar.

Han är sig själv igen. Utan cigarrer men med planer, gott humör och sugen på att festa ihop med spelarna. I det stökigt upprymda omklädningsrummet snurrar han på ett provisoriskt tombolahjul för att spika hur stor bonus spelarna ska få för den säkrade elitserieplatsen.

– Dom får nog både åka till Spanien för att spela golf och får pengar på banken.

Jublet blir enormt när hjulet stannar på tårtbiten där det står ”Dubbelt!”. Dubblad bonus och Percys leende blir bara ännu bredare.

Elitserieplatsen ger automatiskt 18 till 20 miljoner mer i bidrag till klubben.

– 18 miljoner får man rätt många spelare för. Vi har en mycket bra organisation. Den blev tillsatt med syfte att vi skulle vara i elitserien så det kommer att bli jättebra, lovar Percy.

1997: Skattemyndigheten kräver Mif på 9,7 miljoner kronor i uteblivna arbetsgivareavgifter. 1999: Percy Nilsson tas in till förhör av polis och åklagare om misstänkt skattefusk med spelarlönerna. 2005: Malmö Redhawks åker ur elitserien. Percy Nilsson döms till fängelse för ekonomisk brottslighet men frias i hovrätten ett år senare.

Stefan Alfelt