Play off-spelet återinförs i allsvenskan

Dessutom försvinner poolsystemet i serien

HOCKEY

Hockeyallsvenskan görs om till nästa säsong.

Det klassiska play off-spelet återkommer.

Allt för att skapa mer spänning i serien så det blir mer publik på matcherna.

Årets säsong med en rak serie i allvenskan har varit uppskattat bland klubbarna. Men för att få mer spänning i tabellen i slutet av serien införs nu play off till kvalserien till nästa säsong. De tre främsta lagen går direkt till kvalserien, medan lag fyra till sju spelar play off-matcher (i bäst av tre matcher) om den åtråvärda fjärdeplatsen.

- Den nya allsvenskan med en rak serie blev jättebra. Men det ekonomiska utfallet för en del klubbar blev mindre bra när intresset minskade redan i januari, säger Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson till svt.se.

En annan nyhet blir att poolsystemet, som är likt elitseriens mycket illa omtyckta derbygrupper, försvinner. Därmed blir det 45 omgångar där samtliga lag möts tre gånger.

- Det innebär dock att några lag får en mer hemmamatch än övriga, men det är i alla fall bättre sportsligt sett än vårt nuvarande system, säger Bengtsson,

Men innan förslaget går igenom måste Hockeyallsveskan få ett godkännande från svenska ishockeyförbundets tävlingskommitté innan det nya serieförslaget kan gå igenom.

I den avslutande kvalserie kommer det fortsätta vara sex lag som spelar om två platser i elitserien.

Förslaget kan bli en morot för de mindre lagen. I historien är det bara ett lag som gått vägen från play off upp till elitserien och det är Väsby som lyckats med den den bedriften i mitten av 80-talet.

Jörgen Källström