”Storbildsskärmen avgjorde matchen”

Ordkrig i Leksand när domaren missade mål

HOCKEY

LEKSAND

Mitt i matchen kom målet - som domaren missade"

Ändå dömde han mål för Leksand.

- Självklart blev domaren påverkad när reprisen gick flera gånger på storbildskärmen i hallen. Det här känns inte rättvist, sa VIK-tränaren Pelle Bäckman besviket.

Foto: MICHAEL BENGTS
Visst var den inne Men domaren har inte rätt att använda reprisbilder av någon form. Det är inte tillåtet i hockeyallsvenskan. Däremot får han använda sig av linjemännen i lägen där han själv har missat situationen.

Matchklockan hade precis tickat halvvägs när Patrik Wallenberg skickade iväg en projektil mot Västeråsmålet.

Leksingarna jublade, VIK-spelarna slutade spela - de flesta i hallen uppfattade något som domare Pehr Claesson inte såg.

Ledning, 2-1 för Leksand - eller"?

Förvirringen som uppstod fick många att reagera.

- Det var solklart mål. Om något är märkligt kring det här, då är det i så fall att domaren inte såg att pucken var inne, menade målskytten Wallenberg.

Men VIK-tränaren Pelle Bäckman hade en annan åsikt:

- För att döma mål måste domaren vara "dösäker". Det var han inte, utan förlitade sig på den ene av linjemännen. Båda hans medhjälpare var dock inte lika övertygade.

"Storbildskämen avgjorde"

- För oss är det solklart att reprisen på storbildskärmen avgjorde till Leksands fördel. Hockeyallsvenskan har inte råd med målkameror - okej, men då måste det komma direktiv om hur situationer av det här slaget ska skötas. Så som det blev här får det inte gå till anser jag, dundrade Bäckman.

Såg du om pucken var inne, Pelle"?

- Det är möjligt att den var. Men domaren ska döma för det han ser, och vi känner oss missfördelade efter hur situationen hanterades i arenan.

Kommer ni att agera på något sätt?

- Inte som jag känner det nu direkt efter matchen. Men det måste komma något slags beslut om det är rätt av arrangören att göra så här.

Leksands tränare, Jukka Rautakorpi, hade naturligtvis också en åsikt:

- Alla måste ha sett att det var mål, även Västeråslaget. Om våra motståndare blev felbehandlade av domaren, så anser jag att vi blev väldigt hårt bedömda efter domarens pinsamma misstag.

- Han hade ett extra öga på oss. Våra elva utvisningar mot Västerås sex talar sitt tydliga språk. Domaren hade det tufft den här kvällen, och vi måste lära oss att domaren är en del av spelet, så är det.

Korrekt agerande

Svenska Ishockeyförbundets domarsupervisor, Anders Larsson fanns på plats och gav sin bild:

- Domaren skötte situationen korrekt. Videogranskning, som många ropade efter, existerar inte i allsvenskan. Om domaren missar ett målskott, och någon av linjemännen ser det, då ska denne göra domaren uppmärksam på det vid nästa spelavbrott.

- Nu förstärktes kanske förvirringen av att det gick ganska lång tid till det här spelavbrottet, men allt sköttes precis efter regelboken, försäkrade Larsson.

Pelle Marklund