Växjö fortsätter att överraska

Tvåa i tabellen efter bortaseger mot Leksand

HOCKEY

I fotbollsallsvenskan kämpar Öster för sin existens. Men på hockeyrinken leker livet i Växjö.

Ikväll inkasserade Lakers ytterligare en seger när ett ineffektivt Leksand föll i Ejendals Arena.

Det har snackats mycket om Rögle. Men årets överraskningslag stavas Växjö. Och när Leksands återtåg till elitserien ser ut att få vänta – då har Växjö hoppat på tåget mot kvalserien.

Lakers är tvåa efter tolv omgångar och har bara noterat en enda förlust under ordinarie matchtid.

- Vi är så klart jättenöjda och ska hålla i trenden så länge vi kan. Men vi försöker att inte titta så långt fram. Sedan ska vi fortsätta vara ödmjuka och ha en bra bredd i laget. Det kan man komma långt med, säger Växjös tränare Tomas Kempe till sportbladet.se.

Bara ett lag på isen

Mot en av förhandsfavoriterna fick gästerna en drömöppning - tack vare box play. Johan Andersson gjorde 0-1 i ett av lagets två skott i den första perioden. Dock pressade Leksand på febrilt mot bortamålet. Det gav resultat. När matchuret visade 18.16 hade LIF slagit till två gånger om. Jonas Elofsson och Pasi Saarela stod för fullträffarna. 20-2 i skott inför mittperioden skvallrade om en total hemmadominans.

- Vi spelade mycket box play också och våran målvakt håller oss kvar i matchen. Men mot ett sådant bra lag får man inte dra på sig så många utvisningar. Vi hade jätteproblem och Leksand hade mängder med chanser, säger Tomas Kempe till sportbladet.se.

Johan Andersson isens förgrundsfigur

Visst förutsatte publiken att matchen skulle gå mot en riktning i och med hemmalagets forcering. Men det stod bara 2-1. Och de två återstående perioderna innehöll mycket kamp och ett jämnt spel. Johan Andersson är spelaren som hemmapubliken lär drömma mardrömmar om. Först slog han till för andra gången med sitt kvitteringsmål. Sedan låg han bakom Brandon Nolans segermål som tillkom efter en kontring.

- Vi kommer tillbaka på ett bra sätt. Är uppe högt i banan och spelar precis som vi ska göra, säger Tomas Kempe till sportbladet.se.

När hemmalaget plockade ut målvakten och gick för en kvittering drog Mike Siklenka på sig två utvisningar och man försummade chanserna till en poäng.

Vill hamna bland de sju främsta

Gästerna avverkade en taktiskt bra bortamatch samtidigt som man kan kräva betydligt mer av Leksand. Fortsätter Växjö i samma positiva anda kan man ha en spännande kvalserie att se fram emot.

- Målsättningen är att komma bland de sju främsta. Gör vi det är vi jättenöjda och har gjort en bra insats, säger Tomas Kempe ödmjukt till sportbladet.se.

Johan Häll