Gör succé - utan att tjäna pengar

Tornberg radar upp segrar i Västerås: "Jag utvecklas som tränare"

1 av 2 | Foto: CONNY SILLÉN
RIT-JOHAN ett lyft Från TV-expert och assisterande tränare - till bejublad huvudcoach. Tornberg kastades tvärt in i rollen som huvudansvarig för Västerås. Trots ökat ansvar tjänar han inte en krona mer än han gjorde som Per Bäckmans assistent.
HOCKEY

Johan Tornberg blev huvudtränare sex timmar inför matchen mot Oskarshamn.

Han svarade ja, utan att tjäna en krona på befordran.

Nu har Västerås fyra segrar - tala om Bäckman-effekt.

- Jag har bara fortsatt det som jag och Bäckman inledde,

säger Tornberg ödmjukt.

Våren 2001 tvingades den då 27-årige Johan Tornberg att sluta med ishockey.

Ena knät orkade inte längre och var för slitet.

En tuff smäll i en bortamatch mot Leksand skickade Malmö-backen Tornberg definitivt till den skaran som beskrivs som hockeyinvalider.

Betalt via försäkring

- Nu har jag betalt via en försäkring till den dag jag fyller 40 år. Klart att den försäkringen hjälpt mig i livet. Nu får jag lön från Västerås, men det beloppet räknas av från försäkringspengarna. Jag tjänar alltså inget på att vara tränare för Västerås IK. Inte ekonomiskt, men jag utvecklas som tränare och det är det viktiga, säger Tornberg.

Nu är han huvudtränare för Västerås. Och blev det sex timmar inför matchen mot Oskarshamn 8 november. Per Bäckman lämnade som bekant Västerås och tog över Frölunda. Det gjorde att den före detta tv-experten Tornberg fick ta över huvudansvaret snabbare än beräknat.

"Som förut"

Och om Frölunda inte fått någon Bäckman-effekt kan man säga att Västerås fått det, fem matcher och fyra segrar.

- Jag tror inte att det är någon effekt. Vi har bara fortsatt ett jobb som jag och Per inledde. Vi är kanske något mer aggressiva och kliver fram något mer nu. Men annars är spelet precis som förut, säger Johan Tornberg.

Tornberg är bara 33 år och kunde ha varit aktiv fortfarande.

- Ja, visst är det så. Och jag tror att de nya reglerna hade passat mig. Jag gillar att röra mig och åka skridskor och det premieras nuförtiden, säger Johan Tornberg.

Tomas Ros