Belfour storspelade

Leksand hårt pressad av AIK

Foto: SCANPIX
HOCKEY

Leksand fortsätter att rada upp segrar i hockeyallsvenskan.

Men laget hade all möda i världen att hålla undan till 3–2-seger borta mot AIK som ändå blev vinnare den här kvällen.

Publiksiffran 5579 på Hovet var AIK:s högsta på drygt två år.

Ishockeyn har varit i kris i huvudstaden de senaste åren, med undantag för Djurgården som har hittat nytt liv i elitserien den här säsongen och är på väg mot slutspel för första gången på tre år.

Kanske är AIK också på väg mot ljusare tider.

I början av december låg laget tillsammans med Stockholmskollegan Hammarby på bottenplatserna i hockeyallsvenskan. Men sedan de gamla storspelarna Anders Gozzi och Rikard Franzén tagit över laget från sparkade Daniel Broberg har klättringen börjat.

Jagar play off

AIK kom till matchen mot Leksand med fem segrar på de sex senaste matcherna vilket gett laget hopp om en playoffplats i kvalet till elitserien.

AIK åkte ur elitserien 2002 och tvångsdegraderades till div 1 ett par år senare på grund av ekonomiska problem. Sedan dess har publiksiffrorna dalat till drygt 1200 per match och onsdagens siffra var den högsta sedan ett derby mot Hammarby i november 2005.

AIK skakade också Leksand som kan tacka målvakten Ed Belfour för segern då han gjorde en jätteräddning på Tobias Ericssons chans i öppet läge med 1.30 kvar. Då hade AIK tagit ut målvakten och satsat på en extra utespelare.

AIK hade flera bra chanser till en skräll men hade dålig effektivitet i numerärt överläge. Visserligen blev det utdelning en gång, men laget missade sex andra chanser, bland annat i spel fem mot tre.

Danskt avgörande

Leksand tog segergreppet tack vare danskt samarbete när Morten Green frispelade backen Daniel Nielsen som satte 3–1 med 2.22 kvar av den andra perioden.

Trepoängaren var Leksands 25:e på 31 matcher och laget utökade försprånget till tvåan Malmö till 13 poäng. Malmö föll överraskande hemma mot Växjö med 2–3 efter förlängning.

AIK kämpar om sjundeplatsen, den sista till play off, som Bofors tog över efter 4–3-seger över Nybro i förlängning. Bofors har 43 poäng, lika många som Oskarshamn och därefter följer AIK på 41.

För Hammarby fortsätter krisen både på och utanför isen. Laget har skulder på fem miljoner kronor, spelade på onsdagen i lilla Älta ishall i förorten Nacka, och inkasserade en ny förlust – 0–2 mot Västerås.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM