Här går de till attack

”Hammarbyfans slogs och gjorde rusningar mot Leksands läktare”

Foto: DANIEL ERIKSSON
HOCKEY

Hammarby-fansen satte skräck i Leksand i går kväll.

Vandalisering, konfrontation med polisen och hotfull stämning.

– Vi gick ut ur hallen och kom mitt ibland arga Hammarby-supportar. Det var bara att gå tillbaka in i ishallen igen, säger Mikael Karlberg, stjärna i Leksand.

Mikael Karlberg.

Hammarbys anhängare valde att storsatsa till bortamatchen mot Leksand i går kväll, trots att laget ligger sist i allsvenskan.

Runt 100 anhängare från Stockholm åkte till Leksand. Men det var ingen nöjestripp.

– Vi var förvarnade att så kallade Hammarby-fans skulle komma till Leksand. Vi hade runt 40 poliser och vakter på matchen, men det räckte inte, säger Håkan Åman, klubbdirektör i Leksand.

Polisen tvingades använda tårgas och batonger för att få ordning på stockholmarna.

”Skador på 100 000”

Det blev skadegörelse på Ejendals Arena i form av en sönderslagen toaletter, ett räcke på läktaren slogs sönder. Även ett försök till inbrott i Leksands souvenir-butik har anmälts.

– Det handlar om skador på mellan 50 000 till 100 000 kronor. Vi kommer att ställa krav på Hammarby, men jag är kanske inte så förhoppningsfull att vi kommer att få några pengar av dem, säger Åman.

Det var även slagsmål utanför arenan. Hammarby-anhängarna stormade ut ur en buss och attackerade det mesta som fanns utanför.

Leksands-spelarna Jan Huokko, Mikael Karlberg och Elias Granath hamnade mitt bland en uppretad Hammarby-liga när de skulle gå till spelarrestaurangen efter matchen.

– Det var bara att gå tillbaka in i ishallen igen, säger Karlberg.

Martin Solén, säkerhetsansvarig för Ejendals Arena, sammanfattar kvällen.

– Det uppstod problem under matchen när supportrarna lyckades ta sig ned till sargen. Då slogs de med polisen och gjorde rusningar mot Leksands läktare. De blev en del konfrontationer, men som jag vet har ingen blivit skadad, säger Solén.

FAKTA

Hammarbys svarta år

I Oktober var klubben ytterst nära att gå i konkurs. De var skyldiga skatteverket 131 621 kronor, och de trodde inte att klubben skulle kunna klara av att betala.

Inför hemmamatchen mot Leksand chockhöjde klubben biljettprieset för leksingarna med 400 kronor.

Tidigare i år poserade även en före detta huliganledare i en kaleder som klubbens ungdomar var tvungna att sälja två exemplar var.

Sportsligt har det gått uruselt för Bajen. De har bara vunnit fyra matcher i år och ligger stensist i tabellen.

ARTIKELN HANDLAR OM