Hårdsatsande AIK föll i premiären

Tärnströms comeback i AIK-tröjan blev tuff

Foto: Bildbyrån
Dick Tärnströms comeback i AIK-tröjan slutade med förlust.
HOCKEY

AIK storsatsar i drömmen om en comeback till elitserien. ?Men hemmapremiären slutade med ett rejält bottennapp. Gästerna Växjö var effektiva i avslutningarna och vann med hela 5–1 på Hovet.

– Vi är bättre och spelar precis så som vi vet att vi kan, säger Växjös tränare Janne Karlsson till sportbladet.se.

AIK satsar stort inför den här säsongen i jakten om en elitserieplats och Solna-laget har gjort flera intressanta värvningar. Däribland målvakten Christopher Heino-Lindberg (91% i Färjestad ifjol), stjärnbacken Dick Tärnström (flest poäng av backarna i VM 2006) och tränaren Roger Melin (senast i Frölunda).

– Man hade ju gärna sett en bättre start. Vi gjorde en del misstag, spelade för slött framför eget mål och kunde inte göra mål heller. Det här duger inte, sa stjärnförvärvet Dick Tärnström till TT efter comebacken i AIK-tröjan.

Stark start av AIK

Växjö har överraskat förr, skakat många lag och hamnade ifjol på en sjätteplats. Men att laget skulle plocka tre poäng i premiären mot AIK på Hovet trodde nog inte många. Roger Melins mannar hade inte marginalerna med sig, samtidigt som Växjömålvakten Viktor Fast spelade bra mellan stolparna.

– AIK blev lite krampaktiga när de inte fick utdelning på chanserna, och det är lätt att det blir så, säger Växjös tränare Janne Karlsson till sportbladet.se.

Gnaget fick i alla fall en bra start när Mattias Beck tryckte dit 1–0 i power play. Före pausvilan hade gästerna dock vänt ledningen – och i slutet av mittperioden utökade Anton Hedman ledningen till 3–1.Det blev ett riktigt magplask för Roger Melin och AIK. Trots 34–24 i skott blev det förlust med hela 1–5. Men Janne Karlsson är inte förvånad:

– Vi spelade precis så bra som vi vet att vi kan göra. Vi tycker inte att vi överraskat tidigare heller utan vet vad vi kan. Det finns inget annat än play off som gäller.

Tärnström nervös

Hemvändande Tärnström hade en tuff comeback och var inne på Växjös 2–1-mål och satt utvisad när smålänningarna genom Anton Hedman sköt 3–1 bakom Färjestadsförvärvet, målvakten Christopher Heino-Lindberg, i slutet av den andra perioden.

– Jag var lite nervös i början, det är speciellt att vara tillbaka,

Mora hade stora problem i bortamötet med Huddinge och låg länge under. Men i slutperioden kom Dalalaget tillbaka och vände 4–3 till seger med 4–7 efter fyra poäng av Eric Healey.

Favoriten Malmö hade inga problem att plocka tre poäng i sin hemmapremiär. Skåningarna vann med klara 8–0 mot Oskarshamn.

FAKTA

Kvällens resultat:

Malmö–Oskarhamn 8–0

Almtuna–Borås 2–1

Nybro–Västerås 3–4

AIK–Växjö 1–5

Bofors–Björklöven 1–2

Huddinge–Mora 4–7

Mariestad–Sundsvall 1–2

Leksand–Troja/Ljunbgy 9–2 (pågår)