Rädda ditt lag, Percy

Thornéus: Plånboken måste öppnas igen – alternativet kan bli mycket dyrare

HOCKEY

Att Malmös tränare Bobo Simensen förmodligen inte överlever julen är en sak.

Vad värre är: ingen tränare i världen kan få fart på skiten i dess nuvarande form.

Nej, det finns bara en man som kan rädda Malmö Redhawks.

Och han heter – inte helt oväntat – Percy Nilsson.

Foto: Foto: Lasse Allard
krisen fortsätter Bobo Simensen och Peter Anderssons Malmö Redhawks åkte på en ny tung förlust i går borta mot AIK.

Percy Nilsson har genom åren fått mycket kritik. Ibland har den varit befogad, i bland inte, men lik förbannat är det ändå alltid han som stått som garant för Malmös Redhawks överlevnad.

Nu försöker han klippa navelsträngen.

Som en sista gåva har Percy Nilsson försett föreningen med Europas modernaste arena och en spelarbudget som – med allsvenska mått – är enorm, i runda slängar 30 miljoner kronor.

Och klubben har misslyckats igen.

På alla punkter.

Faktum är att Malmö Redhawks under Percy Nilssons 20-åriga era aldrig har varit sämre. Laget ligger åtta i allsvenskan och har hela tolv poäng upp till en kvalserieplats.

Jag tycker faktiskt synd om byggherren.

Percy Nilsson har dessutom hamnat i ett sorts moment 22. Inför säsongen sa han bestämt att hans plånbok var stängd och att det nu var dags för Malmö Redhawks att stå på egna ben.

Facit vet vi.

Missar Malmö kvalserien är risken stor att klubben inte klarar elitlicensen och det i sin tur innebär att Percy Nilsson nästa höst står där med en fantastisk arena men inget lag.

Det kostar givetvis också enorma pengar.

Inget kvalserielag

Som jag ser det har Malmö inget kvalserielag i dag och här är några förklaringar:

Truppen är för tunn.

I går hade Bobo Simensen tvingats lånat in fyra spelare (Dennis Bozic från Linköping, Thomas Larsson från Skellefteå och Färjestads-killarna Jens Skåhlberg och Marin Johansson) för att över huvud taget få ihop ett lag. Dessa fyra herrar gav laget energi, men alla är borta när allsvenskan gör en omstart den 27 december och vad händer då?

Ingen stomme.

När Malmö var som bäst fanns karaktärsspelare i truppen – spelare som hatade att förlora och som dessutom hade klubbkänsla. Namn som Mats Lusth och Johan Sälle var ovärderliga.

Misslyckade värvningar.

Malmö har en tradition av att hitta dyra spelare med framtiden bakom sig. Okej, Mathias Johansson och Jonas Höglund är absolut inga dussinlirare, men heller inga killar man bygger ett framtida lag kring.

Tränarna har misslyckats.

Bobo Simensen och andretränaren Peter Andersson har också ett ansvar. Malmö har till förlorat två matcher mot bottenlaget Huddinge och vunnit två matcher mot topplaget Leksand. Varför? Tränarna måste kunna motivera sina spelare även i så kallade ”enkla matcher”.

”Behöver en hel femma”

Nej, som jag ser det är en brandkårsutryckning av Percy Nilsson det enda sättet att rädda klubbens framtid. Malmö skulle behöva en hel femma för att ha chansen att klara en kvalserieplats. Det kan redan vara för sent, men om chansen finns måste affärsmannen Percy Nilsson väga för- och nackdelar och till slut komma fram till slutsatsen att han – en sista gång – måste öppna plånboken.

Alternativet kan nämligen bli långt mycket dyrare.

Blir arbetslösa

Jag träffade sportchefen Peo Larsson efter förlusten mot AIK och han ville inte säga någonting om ett eventuellt tränarbyte under juluppehållet.

Nåja, mitt tips är att Bobo Simensen och Peter Andersson blir arbetslösa redan i dag och att laget efter juluppehållet har en ny konstellation i båset.

Och på tal om Peo Larsson. Jag gissar att han ångrar sitt val att lämna Skellefteå för Malmö något oerhört.

Det är bara att läsa tabellerna så förstår man varför.