PERCYS KUPP

Så lurade Malmös pamp Hockeysverige – ännu en gång

Foto: Foto: BILDBYRÅN
HYLLADE Spelarna som lämnade Malmö betraktas som svikare – de som stannade kvar är hjältar. Malmö slog Sundsvall med 4–1 i går och kan snart nå playoff-plats.
HOCKEY

Malmö blottade halsen och pratade om konkurs och nedläggningen av Redhawks.

Det är givetvis bara prat.

Allt var en kupp av Percy Nilsson för att få bort det dyra fläsket som förstört hans förening den här säsongen.

Jag var i Malmö Arena i fredags.

En sjuk match.

Med en sjuk stämning.

Kan tänka mig att det var likadant i Isstadion i går när Malmö slog Sundsvall. Det var i alla fall 4 444 åskådare i den saggiga gamla ishallen, som mer liknar en simhall, och det var längesedan Malmö hade så mycket folk på en vanlig seriematch i Isstadion.

Allt har blivit så perfekt för Malmö Redhawks.

Nästan för perfekt.

Malmö blev av med dyra, gamla vattenskallar och nu är det ett ungt äregirigt lag som älskas av fansen som har Redhawks-tröjan på sig.

Tidigare fanns en möglig negativ stämning i omklädningsrummet. Nu är det ungdomlig och positiv entusiasm i laget.

Jag är övertygad om att Malmös ledning och Percy Nilsson höll tummarna att det skulle bli precis så här som det blivit.

Många av spelarna som försvann hade flerårskontrakt med många miljoner upplåsta. Nu kan Malmö och Percy Nilsson börja om från noll igen och skapa ett lag som älskas av fansen – precis så som Leksand gjort.

Jag är också övertygad att Percy Nilsson viskat i Calle Söderbergs öra att ”Calle, jag fixar så att du får lön – det är lugnt”.

Nilsson vet att Söderberg är viktig för hans arena och givetvis orkar herr Nilsson hjälpa hockeygänget ett tag till. Det var ju så sent som i december som han ur egen fick gav julpengar till spelarna.

Kan nå playoff-plats på torsdag

På torsdag möter Malmö Nybro i en hängmatch. Vinner Malmö även den matchen är man på playoff-plats och på väg till kvalserien och elitserien.

Och det pekar på 7 000 åskådare i den nya superarenan på torsdag. Det ger biljettintäkter till Redhawks och pengar via kringeffekter som parkering, popcorn, kaffe, öl och mat till Percy Nilsson.

Percys kupp har fungerat ganska bra kan man säga.

Han har blåst liv i den dödsdömda föreningen.

Han lurade Hockeysverige – ännu en gång.

Föreningen hade gått omkull

Om alla dyra och överbetalda stjärnor hade stannat hade nog föreningen gått omkull.

Och många stjärnor som Mathias Johansson och Jonas Höglund gjorde nog lite bort sig. De kunde varit kvar i Malmö och processat till sig superpengarna i kontrakten. Nu fick de sämre och kortare avtal i Leksand och Södertälje.

Nu kommer spelarna få betalt efter vilka intäkter klubben får in – alltså en lön som helt och hållet baseras på provision. Känns som att det är framtidens melodi i svensk idrott. Ta totala intäkten från en match. Ta bort driftkostnaden och dela ut 60-70 procent av behållningen till spelare och personal. Då riskerar ingen förening att gå omkull.

Räcker Malmö till kvalserien? Nej.

De juniorer som nu bär Malmö går på ett bränsle som funkar i någon vecka. Sedan slår verkligheten till och gallerspelarna förstår att det är svårare än vad man tror att spela seniorhockey. Sedan har största konkurrenten Björklöven gjort ett par fina förstärkningar och är i dag ett klart bättre lag än Malmö.