”Leksand har ingenting utan honom”

Rögle vansinniga efter bortdömda målet i toppmötet

Foto: JESSICA STRÖM
HOCKEY

Leksand vann toppmötet mot Rögle med 2–0.

Största samtalsämnet efteråt – Andrée Perssons bortdömda mål.

Rögle-spelarna anklagade domaren för att vika ned sig inför hemmapubliken.

– Leksand har ingenting utan honom, säger Mikael Gath.

Leksand-Rögle i hockeyallsvenskan utvecklades till ett tillknäppt toppmöte på isen, men med massor av vilja och heta känslor.

De 7 164 i Ejendals Arena gjorde allt vad de kunde för att lyfta sina hemmahjältar, en ljudkuliss som skapade ett stort tryck på domaren Björn Larsson.

Situationen som blev mest mest omdebatterad efteråt var domslutet i slutet av den andra perioden. Gabriel Karlsson hade gett Leksand 1–0 efter 8.59 i första och Rögle jagade en kvittering – som kom, men som dömdes bort.

Andrée Persson skickade in en puck mot Ed Belfour som Leksands-målvakten först halvt räddade med axeln innan egna backen Libor Prochazka slog in pucken av misstag med handen.

Sekvensen senare stormade Rögle-forwarden Mikael Gath in mot kassen och rammade Belfour, något som fick Larsson att döma bort målet.

I periodpausen var Gath upprörd.

– Jag vet inte vad det är som påverkar honom (domaren), det är bedrövlligt alltså.

– Leksand har ingenting utan honom, det känns lite tungt.

Rögle krigade hårt i sista för att komma tillbaka in i matchen, men tiden rann ifrån tabelltrean och med sju sekunder kvar kunde Robert Petrovicky skicka in 2–0.

– Synd för Rögle som fick det här målet, som var ett mål, bortdömt. Det hade säkert kunna ge lite mer energi åt laget, säger TV 4-experten Stephan ”Lillis” Lundh.

Även efter slutsignalen osade känslorna i Rögle-lägret, vikarierande lagkaptenen Jakob Johansson hade mycket svårt att förstå varför Björn Larsson dömde bort målet när han fick se tv-bilderna från situationen.

Han blåser inte mål...

– Det hade inte jag heller gjort om jag bara haft ett öga...Det är ingen idé att ödsla energi på det, men jag tycker att det är solklart att det är mål, säger Johansson.

– Det är klart att man är besviken. Jag tycker att vi var bättre än Leksand i dag. Vi pumpade på bra och satte bra press.

Leksand-kaptenen Mikael Karlberg höll med.

– Jag tycker att vi ska vara glada att vi fick tre poäng, vi var illa ute i tredje perioden.

I Leksand debuterade NHL-meriterade forwarden Michal Grosek, som fick ljumma ömdömmen efteråt.

– Man vill nog se mer. Jag tyckte i och för sig att han piggnade till takt med att Leksand började att flytta pucken bättre och han hade ett par vassa skott, säger Lundh till TV 4.