Thomas Rhodin klar för Leksand

Guldback från Färjestad näste man i storsatsningen

Foto: BILDBYRÅN
LEKSANDS NYA KLIPP Thomas Rhodin, 38, värvas från mästarlaget Färjestad.
HOCKEY

Leksands storsatsning mot elitserien fortsätter.

I dag signade klubben Färjestads guldhjälte Thomas Rhodin, 38.

– Leksand är ett klassiskt lag som hör hemma i elitserien. Det är det vi ska jobba för i vinter. Jag ser inte det som en nedtrappning, tvärtom, jag är mer sugen än någonsin, säger Rhodin till sportbladet.

Rhodin fick inget nytt kontrakt med Färjestad efter SM-gudet i våras - och blev förstås snabbt ett attraktivt namn på spelarmarknaden. Han skrev på för Skåre, division ett-lag från Karlstad, men fick också in en klausul där han kunde riva kontraktet om det kom andra bud.

Och Södertälje SK, Mora och Leksand IF har alla erbjudit backveteranen kontrakt.

Nu har Rhodin, offensiv back med spetskvalité i framförallt power play, gjort sitt val.

– Jag har förstås pratat en hel del med Leif Strömberg samt Peter Nordström och Pelle Prestberg som jag känner sen förut. Strömberg tror jag är perfekt som tränare för Leksand och Nordström och Prestberg är två riktigt bra hockeyspelare som gör nytta i de lag de spelar i.

– Som jag ser det ska vi ha press på oss att gå upp, men i år ska vi också greja det. Leksand med sin publik och fina arena förtjänar att vara i elitserien, säger Rhodin.

”Påverka hela laget”

Leksand är förstås mycket nöjda med att ha vunnit dragkampen om Rhodin.

– Vi lägger därmed till ytterligare rutin, kompetens och erfarenhet till vår spelartrupp både på och utanför isen. Med Rhodin i laget tillför vi ytterligare en dimension i vårt backspel, berättar Patric Kjellberg, sportsligt ansvarig i Leksands IF i ett pressmeddelande.

Tränaren Leif Strömberg:

– ”Totto” är en mycket skicklig back och det är viktigt också att han är en bra kille, och en bra människa att ha att göra med. Hans CV känner väl alla till men dessutom kommer vill han mycket och hans vilja att vinna kommer påverka hela laget.

Rhodin är för tillfället med Skåre på resa till Tyskland. I kväll gör han sin andra och sista match med klubben, mot Eisbären Berlins farmarlag Dresden.

– Skåre har verkligen ställt upp på mig. Jag har tränat fyra ispass i veckan med dem och de har inte visat några hard feelings nu när jag ändå vill spela högre upp.

Är det här din sista säsong på elitnivå?

– Jag tror det nu, men man vet inte. Jag ser som sagt inte detta som någon nertrappning och skulle hemskt gärna vilja vara med och spela upp ett lag i elitserien. Det är det jag ska jobba för i vinter, sen får vi se vad som händer.

Går de upp nu?

Leksand har tidiigare värvat tre spelare från elitserien: Peter Nordström (Färjestad), Tomas Kollar (Södertälje SK) och KImmo Lotvonen (Timrå).

Leif Strömberg har plockats som tränare från Södertälje SK.

Räcker det för att ta upp Leksand i elitserien igen?

Fotnot: Leksand inleder hockeyallsvenskan borta mot Västerås onsdag 16 september. Den matchen visas i S24.

FAKTA

Namn: Thomas Rhodin.

Ålder: 38.

Klubbar: Färjestad, Grums, Eisbären Berlin, HC Fribourg,

Aktuell: Klar för Leksand i dag.