Jorden runt-resan

Flyg är för dyrt – då tvingas Malmö till 3 000 mil i buss

HOCKEY

MALMÖ. Mer än halverad budget.

I dag börjar Malmö Redhawks resa utan Percy Nilsson – en resa som kan bli över 3 000 mil lång.

– Vi har inte råd att flyga längre, men vi har en jäkligt bra buss, säger klubbens sportchef Peo Larsson.

Efter rödhökarnas kraschlandning i början av 2009 – då klubben bara var timmar från konkurs – råder en ny verklighet i Sveriges överlägset lyxigaste hockeyhall, Malmö Arena.

Men det är också bara hemmaarenan som är lyxig för spelarna i Malmö Redhawks.

– Vi jobbar med en väldigt tajt budget. Det finns inte utrymme till några som helst utsvävningar, säger klubbens ordförande Christian Rasmusson.

Den tidigare ordföranden Percy Nilsson har nu helt tagit sina händer från klubben och spelarbudgeten har bantats från fjolårets 33 miljoner till årets 17 och utanför laget är nedskärningarna procentuellt ännu större.

Till nästan alla av årets bortamatcher kommer Malmö Redhawks att åka buss. Enbart då det går att hitta extra prisvärda lösningar kan flyg bli aktuellt och då i flertalet av fallen bara på ena hållet.

Flyg till Stockholm

– Mot AIK (i kvällens premiär) flyger vi faktiskt upp men det tillgör ovanligheterna och sedan är det buss hem efter matchen, säger klubbens vd Pehr Malmström.

Det innebär att spelarna är tillbaka i Malmö vid halv sju-tiden på torsdagsmorgonen och på fredagskvällen är det hemmapremiär mot Mora.

Än värre är det på tisdag då Malmö möter Sundsvall borta 19.00. Efter matchen väntar en 100 mil lång bussresa hem igen. Först vid niosnåret på onsdagsmorgonen är Redhawks hemma igen.

– Vi behöver hålla i plånboken och hotellnätter och flygresor kostar. Därför vill vi så ofta det bara går både komma fram och åka hem på matchdagen, säger Pehr Malmström.

”Rent mentalt”

Rent sportsligt tror man inte att resultatet kommer att bli lidande.

– Det är en myt att resor sätter sig i benen. Det är rent mentalt, säger sportchefen Peo Larsson.

Den stora frågan i Redhawks lag inför kvällens premiär är vem som vakta målet.

Mycket talar för att den finske stjärnkeepern Jani Hurme gör comeback i tävlingsmatch efter långvariga diskbråcksproblem.