”Gå upp sex kilo”

Gretzkys krav på talangen Ekman-Larsson

1 av 2 | Foto: Conny Sillén
Oliver Ekman-Larsson har svårt att öka i vikt på rätt sätt.
HOCKEY

LEKSAND. Phoenix krav på supertalangen Oliver Ekman-Larsson: gå upp i vikt.

Det är ett måste för NHL.

– Jag behöver nog gå upp fem–sex kilo, säger 18-åringen.

I somras valdes Leksands Oliver Ekman-Larsson som nummer sex i NHL-draften av Phoenix Coyotes. Detta trots att han aldrig spelat i elitserien eller junior-VM. Att han valdes som nummer sex i draften innebär att han klassas som en tidernas största svenska talanger.

Den här säsongen valde Ekman-Larsson att stanna kvar i Leksand och allsvenskan, trots anbud från både Phoenix organisation och elitserien.

– Det passar mig perfekt att spela i Leksand. Jag hade bland annat jättemycket istid i kvalserien och får utvecklas i lugn och ro här, säger supertalangen.

Scouten håller koll

Nu är det inte bara Leksand som vill ha kontroll på Ekman-Larssons utveckling. Det vill Wayne Gretzkys Phoenix också. Gretzky har titeln tränare samt delägare i Phoenix och var givetvis delaktig i valet av Leksandsbacken.

– Jag och Phoenix mejlar varandra. Sedan är deras scout här ibland och kollar på mig, säger Ekman-Larsson.

”Får äta köttbullar”

Men Phoenix har önskemål vad gäller Ekman-Larssons utveckling. Redan på NHL-draften sa Phoenix Don Maloney vad de vill att backen gör under säsongen.

– Han måste gå upp i vikt för att orka bli tacklad i 82 NHL-matcher. Han får äta lite köttbullar, sa Don Maloney.

Vill inte tappa spänst

Det är ett krav som står fast och något som 80-kilosbacken Ekman-Larsson håller med om.

– Jag behöver nog gå upp fem–sex kilo. Men jag har faktiskt lite svårt att göra det. Jag får kämpa ganska mycket för att öka i muskelmassa, säger han och har bland annat en sockerstinn läskflaska på sin plats i omklädningsrummet.

– Men det gäller att gå upp i vikt på rätt sätt. Jag vill inte tappa i spänst eller i snabbheten på isen.

Yngsta backpar

I går mot Växjö var Ekman-Larsson återigen stabil och säker över hela isen. Han bildar numera allsvenskans yngsta backpar ihop med 20-årige Kenny Källström. Just alla unga leksingar är något som

Ekman-Larsson vill framhålla.

– Det är mycket snack om att Leksand har många äldre och rutinerade spelare. Men jag tycker att vi även har många unga som är riktigt bra. Ta bara Källström eller Janohls eller Persson, säger han.

Leksand gjorde processen kort med Växjö och vann med 4–0. Ekman-Larsson var inne på 4–0-målet.

FAKTA

Svenskarna som har gått högst i NHL-draften

Mats Sundin, draftad etta 1989

Daniel Sedin, draftad tvåa 1999

Victor Hedman, draftad tvåa 2009

Henrik Sedin, draftad trea 1999

Nicklas Bäckström, draftad fyra 2006

Björn Johansson, draftad femma 1979

Oliver Ekman-Larsson, draftad sexa 2009

Peter Forsberg, draftad sexa 1991

Ulf Dahlén, draftad sjua 1985

Lars Jonsson, draftad sjua 2000

Hockeyallsvenskan Topp 5

Publiken

Premiäromgången av allsvenskan drog 28 procent fler personer än fjolårets. Lägg därtill att de tre matcherna i går besöktes av imponerande 14 400. Hockeyallsvenskan är hetare än på många år. Mycket tack vare att lagen i serien blivit färre och att flera lag har samma dragningskraft som elitserielag.

Bofors powerplay

Succélaget var tippat att hamna i botten av allsvenskan. Nu har staden, med den fantastiska hockeykulturen, vunnit två raka matcher och har Sveriges bästa powerplay. Fem mål hittills på två matcher är ett mycket bra facit.

Joacim Eriksson

Ratad, nåja, av Brynäs i somras. Nu stor­spelar han i Leksand och i går kväll hade han två scouter från Philadelphia som följde varje rörelse han gjorde. Passande nog höll han nollan i en för honom svårspelad match. Räkna med att Eriksson spelar i Flyers nästa år.

Målkameror

Äntligen. Till kvalserien lovar allsvenskans vd Stefan Bengtsson att det blir målkameror.

– Vi ska ha videomåldomare i kvalserien men den praktiska lösningen är inte klar än. Vi kommer testa teknik och ta in offerter med mera inom kort, säger Bengtsson.

Ordkrigen

Det brast på många håll i samband med premiäromgången i onsdags.

– Det finns några i Örebro som har svagt psyke och viker ner sig alldeles för lätt, säger Boforsbacken Martin Thelander till Värmlands Folkblad.

Enligt VLT haglade könsord mellan tränarna i Leksand och Västerås i ABB Arena.

Malmö var galna på AIK:s Dick Tärnström efter slash­ingen på Calle Söderberg och hotade med att anmäla Tärnström till disciplinnämnden. Malmö pratade också om vedergällning när AIK kommer till Skåne.

Under isen

Fega hockeyfans

Efter matchen mellan Västerås och Leksand valde några Västerås-fans att ge sig på en bil till­hörande Leksands målvaktstränare. Väldigt modigt att slå eller kasta saker på en bil och för målvaktstränaren blir det nu att köpa en ny framruta.