UTKASTAD

Här får Tommy Salo matchstraff – hånade domaren efter utvisning

1 av 4 | Foto: Pic-Agency Sweden
2. ... som delade ut game misconduct, matchstraff, till Tommy Salo. ”Det räckte med en tillsägelse. För min del var det första gången som tränare som jag fick matchstraff”, säger Tommy Salo.
HOCKEY

Oskarshamns tränare Tommy Salo, 38, hånade domaren.

Då fick målvaktslegendaren matchstraff och skickades upp på läktaren.

– Det hade räckt med en tillsägelse, säger Tommy Salo till Sportbladet.

Tommy Salo är tillbaka i elithockeyn och den här säsongen är han huvudtränare för Oskarshamn i allsvenskan.

I går kväll var det hemmapremiär för Oskarshamn och det blev ett hett möte med Troja/Ljungby.

Oskarshamn inledde med en förlust i första omgången av allsvenskan och var nästan piskat att slå Troja för att inte halka efter.

Salo applåderade

Men oturen grinade illa mot Oskarshamn och Salo i början av matchen. Troja tog ledningen med 0–1 och precis efter att Oskarshamn kvitterat till 1–1 fick hemmalaget ännu en utvisning, en hakning på Per Svensson. Några sekunder senare hittade domaren en hakning på Oskarshamns Ragnar Karlsson, vilket förde med sig att Troja fick spela fem mot tre i 90 sekunder.

– Jag tycker det var några tveksamma utvisningar i både den första perioden och i början av de andra. Jag applåderade åt domaren och det slutade med att han visade upp mig på läktaren, säger Tommy Salo.

Domare David Bergman, Uppsala, utdelade game misconduct (matchstraff) till Tommy Salo. Ett ovanligt straff för en tränare.

– Det hade räckt med en tillsägelse. För min del var det första gången som tränare som jag fick matchstraff, säger Salo, som innan Oskarshamn var tränare i Kungälv.

På läktaren väntade ett långt och nervöst slutskede på matchen för hemmalaget och den utvisade Salo.

”Står bakom Tommy”

– Det var en väldigt spännande match och med facit i hand var det kanske nyttigt att se matchen från läktaren. Jag fick se spelet uppifrån, säger Tommy Salo.

Oskarshamn vann med 3–2 till slut. Trots att tränaren inte fanns i båset.

– Att vi klarade av underläget i spel tre mot fem samt förnedringen att Tommy inte fick vara kvar i båset innebar att vi fick en adrenalin-kick. Jag står bakom Tommys agerande mot domaren och jag tycker att domaren överreagerade, säger Dag Larsson, klubbdirektör i Oskarshamn.

Domare David Bergman gick inte att nå efter matchen i går kväll.

FAKTA

... och här är 6 andra tränare som spårat ur

Leif Boork mars 2007

Brynäs tränare gick in på isen för att protestera mot domaren i ett känsligt ögonblick. Matchstraff för Boork.

Hannu Jortikka december 1997

Malmös tränare Hannu Jortikka får frispel och tacklar omkull Aftonbladets fotograf Niclas Hammarström. Han delar också ut ett par smällar innan ordningsvakter hinner gå emellan.

Per Bäckman mars 1998

Per Bäckman blir förbannad på domaren Tomas Andersson. Modotränaren slår i vredesmod sönder en klubba och kastar in en full burk läsk på isen.

Wayne Fleming oktober 1995

Leksands Wayne Fleming drar på sig matchstraff mot Brynäs. Efter halva första perioden kastar han först in en handduk, sedan en vattenflaska i Brynäs bås.

Jan Karlsson september 2009

Växjös tränare var ursinnig på domaren och följden blev att han visades upp på läktaren.

Niklas Wikegård oktober 2002

Niklas Wikegård, då tränare i Djurgården, ger Timrås klack fingret. ”Inga höga studieskulder där”, tyckte Wikegård.