AIK:s succé – obesegrade

Gynge: ”Förhoppningsvis får vi vara det ett bra tag till”

HOCKEY

Tre matcher och tre segrar.

AIK har fått en flygande start i hockeyallsvenskan.

– Förhoppningsvis ska vi vara obesegrade ett bra tag till, säger forwarden Richard Gynge.

Foto: WWW.PIC-AGENCY.COM
Tre säkra AIK har vunnit alla sina tre matcher hittils – och laget hoppas att trenden ska hålla i sig. ”Förhoppningsvis ska vi vara obesegrade ett bra tag till”, säger forwarden Richard Gynge.

Richard Gynge hade en stor kväll när AIK besegrade Mora med 6–2. Nyförvärvet från Oskarshamn svarade för två mål och lika många assists.

– Ja, det lossnade rejält. Det har varit lite tunt på den fronten tidigare, så det var skönt, säger Gynge, som svarat för en poäng på de två inledande matcherna.

I går gjorde han bland annat viktiga 2–0 i inledningen av den tredje perioden.

Ekholm ramlade

Ett mål som blev omdiskuterat.

I situationen strax innan målet ramlade hemmalagets back Mattias Ekholm på Gynges klubba, något som såg ut som en solklar tripping.

Moraspelarna ville ha utvisning på Gynge.

”Jag hade lite tur”

Men i stället för utvisning kunde AIK-forwarden bryta in mot målet och elegant sätta dit pucken.

– Jag hade lite tur där, och kan förstå att Moraspelarna var upprörda. Men å andra sidan, i momentet innan fick jag en crosschecking i ryggen, säger Gynge.

AIK var nära en elitserieplats redan förra säsongen, mycket tack vare ett stabilt försvarsspel. Med förstärkningar som succétvillingarna Oscar och Victor Ahlström samt Richard Gynge är laget ännu vassare offensivt.

Fler som producerar

– Vi har fått större bredd på forwardssidan, det är fler som producerar och konkurrensen är större, säger målvakten Christopher Heino-Lindberg.

Seriens två största förhandsfavoriter – AIK och Leksand – har inlett serien stabilt. Allt talar för att just dessa två lag kommer att göra upp om seriesegern.

– Vi har inte samma stjärnnamn som Leksand, men vi har en bra stomme och ett stabilt grundspel, säger Heino-Lindberg.

FAKTA

SPORTBLADET BETYGSÄTTER DE TVÅ FÖRHANDSFAVORITERNA

Leksand

Målvakter

Joacim Eriksson har imponerat inledningsvis, men kommer direkt från Brynäs juniorlag och är helt oprövad i de här sammanhangen. Leinonen bra back up.

Backar

Rhodin en kanonförstärkning, Ekman Larsson ett superlöfte. Kanadensaren Jean-Luc Grand-Pierre och Lotvonen tillför hårdhet och rutin.

Forwards

Toppnamn som Peter Nordström och Pelle Prestberg, men bakom dem är det tunnare. Framför allt saknas en spelskicklig center.

Tränare

Leffe Strömberg är krävande och konsekvent. Har rutin från kvalseriespel med Södertälje. Något som kan visa sig vara ovärderligt när det drar ihop sig.

Totalt: 12

AIK

Målvakter

Heino-Lindberg har elitseriepotential. Bäst räddningsprocent av samtliga målvakter i allsvenskan förra säsongen. Fredrik Holmgren var strålande när han fick chansen förra säsongen.

Backar

Visst, Dick Tärnström drar ett tungt lass, men AIK:s backsida är mer än den förre NHL-backen. Defensiva pjäser som Jungbeck och Österberg. Filip Olsson en talang.

Forwards

Ett snäpp bättre än förra säsongen. Värvningarna av Gynge och tvillingarna Ahlström känns klockrena. Nu har AIK tre vassa kedjor som alla kan producera.

Roger Melin

Stor rutin och passar bäst när han får jobba i lugn och ro med spelare som inte behöver piskas för att prestera. Har gjort ett jättejobb med AIK så här långt.

Totalt: 12

ARTIKELN HANDLAR OM