En succé – för alla

Ros: Den rekordjämna allsvenskan gynnar fans, media – och lagen som jagar elitserien

Foto: Foto: BILDBYRÅN
jämnare än någonsin Kim Staals Malmö fick Leksand på fall – den här gången. Men årets upplaga av hockeyallsvenskan är rekordjämn och det gynnar topplagen, menar Sportbladets Tomas Ros: ”Nu får lagen kriga sig fram till allsvenskans slut, vilket är bästa uppladdningen inför säsongens slutscen”.
HOCKEY

MALMÖ. Rekordjämna allsvenskan.

Det ökar chansen till elitserien för Leksand, Malmö och de andra lagen som tar sig till kvalserien.

Nu får lagen kriga sig fram till allsvenskans slut, vilket är bästa uppladdningen inför säsongens slutscen.

Jag har följt allsvenskan i tio år nu. Aldrig har den varit så här jämn som den är nu.

Tidigare brukade något eller några lag dra ifrån och leka sig igenom serien.

Anledningen är att topplagen, Leksand, Malmö, Mora och AIK har blivit sämre och att förändringen från 16 lag till 14 lag gjort att det inte är så stor skillnad mellan lagen. Nu skiljer sju poäng mellan åttan Mora och serieledarna Växjö. Men då har Växjö en match mer spelad.

Kamp om tre streck

Jag tror att serien kommer fortsätta vara så här jämn ända fram till sista omgången den 7 mars. Blir så fallet är det en succé för lagen, fansen och media som följer allsvenskan. En ojämn serie är trist att bevaka och titta på. Med bara 14 lag blir det kamp om tre streck och på så sätt är allsvenskan en unik serie.

I går såg jag en toppmatch mellan Malmö och Leksand. Givetvis vann Malmö mot serieledarna och det innebär att allsvenskan fick en ny etta, Växjö. Nu har Leksand, Malmö, Bofors, Mora och just Växjö haft ledningen i serien. Jämför det med elitserien där endast ett lag, fram till i förrgår, haft serieledningen.

12 504 åskådare i Malmö Arena.

Så imponerande och det är en så perfekt hockeyarena.

Malmö Arena är så nära NHL man kan komma och jag imponeras av den stora restaurangen på kortsidan och hur stora

ytorna är utanför läktarna och hur läktarna går ända upp till taket.

Efter 18 omgångar i fjol hade Leksand 15 segrar. Nu har Leksand bara 10 segrar. Går Leksand upp i vår är det flyt – faktiskt. Laget var bättre i fjol och för två år sedan. Kanske tack vare den jämna allsvenskan i så fall.

FAKTA

Hockeyallsvenskan topp 5

1. Markus Svensson

?Malmös 25-årige målvakt är hur het som helst. I går kväll mot Leksand var han . Det är tufft av Malmö att bänka 34-årige Jani Hurme. Men helt rätt, just nu i alla fall.

2. Back-to-back-matcher

?Allsvenskan har ett grötigt schema. Men det finns inget bättre än matcher två dagar i rad. Då blir spelarnas hjärnor trötta och det bäddar för roliga incidenter på isen. För Växjö och Björklöven är det två matcher på ett dygn som är fallet.

3. Fredrik Johansson

?Ni såg väl Västerås-centerns Zorro-mål mot Örebro i veckan? Snyggt, skönt och ascoolt att genomföra i en tävlingsmatch. Vet att Fredrik försökt att göra konstmålet på träning, men inte lyckats.

4. 12 504

?Otrolig publiksiffra i Malmö Arena i går. Högsta siffran i elitserien den här säsongen är 11?909 (Frölunda–FBK).

5. Almtuna

?Inga matchstraff, inga tiominutare för snack den här säsongen. Almtuna vet att man inte vinner några matcher i utvisningsbåset.

Under isen

Peter Nordström. Åker och åker över hela isen. Men inget händer för gamlingen.