Först knockad – sedan hjälte

Utslagne Jon Palmebjörk reste sig och avgjorde mot AIK

HOCKEY

Här ligger Sundsvalls Jon Palmebjörk, 23, knockad.

Efter att ha varit medvetslös reste han på sig – och avgjorde mötet mot AIK på straff.

– Men det känns det ganska osmart att jag spelade, säger han.

Det var 13.39 in på tredje perioden som Jon Palmebjörk tacklades brutalt av AIK:s Christian Sandberg, som fick matchstraff för överfallet.

– Förmodligen var det en jäkligt snygg tackling. Han fick mig ju klockrent på en open ice, men problemet var väl att jag hade släppt pucken två sekunder innan och inte såg att han kom från sidan. Jag fick jätteont i käken och det blev svart runt omkring mig, säger Jon Palmebjörk.

”Som i Exorcisten”

Sundsvallsspelaren blev liggande på isen, helt utslagen, med dimmig blick.

– Ögonen såg ut som i filmen Exorcisten, säger Bildbyråns fotograf Robin Nordlund, som fotade Palmebjörk på isen.

– Jag trodde att jag låg på isen i 20-30 sekunder bara för att hämta mig, men efter matchen var det någon som sa att jag hade legat i flera minuter. I efterhand känns det ganska osmart att jag spelade vidare, men efter att läkaren undersökt mig i omklädningsrummet sa han att det inte var några symptom på en hjärnskakning. Och jag kände mig fräsch, säger Palmebjörk.

”Känner mig slow”

Matchen stod 3–3 efter ordinarie tid och förlängning och Palmebjörk fick av tränaren Pär Djoos frågan om han ville slå en straff i straffläggningen.

Palmebjörk tackade ja – och avgjorde matchen.

– Läkaren tyckte inte att jag skulle spela om jag kände minsta lilla, men jag kände inget så jag gick in och körde. Men det är ju ”Zacke” (målvakten Michal Zajkowski) som tar tre straffar och är den stora hjälten. Jag åkte bara fram och stänkte dit den, säger Palmebjörk.

Hur mår du nu?

– Jag känner mig lite slow. Men annars är det lugnt.