Klacken: Låt han dö

Låg livlös på isen med hjärtstopp – hånades av Bofors-supportrar

Foto: Pic-Agency Sweden
hjärtstopp Niklas Lihagen i Örebro föll till isen och förlorade medvetandet efter att hans hjärta stannat. Medan han låg livlös på isen sjöng Bofors-klacken ”Låt han dö”, något som Bofors ordförande tar kraftigt avstånd ifrån.
HOCKEY

Samtidigt som Örebros Niklas Lihagen hjärta stannade på isen skanderade delar av Bofors fans ”låt han dö” från läktaren. Klubben rasar nu mot supportrarna.

– Det är så urbota dumt att det liknar ingenting. Vi tar givetvis fullständigt avstånd från det här beteendet, säger Bofors ordförande Mats Boquist.

Örebrospelaren Niklas Lihagen fick hjärt-lungräddning efter

att ha drabbats av ett hjärtstopp i matchen mot Bofors. Samtidigt som 26-åringens räddades till livet av domaren på isen skanderade delar av Bofors klack ”låt han dö”.

”Såg att han låg ner”

– De såg tacklingen och att han låg ner men ingen som skrek förstod hur allvarligt det var, säger supporterklubben BIK-supports ordförande Pähr Lindgren.

Supporterklubben tar avstånd från agerandet och Lindgren säger att han inte vet om de personer som låg bakom sången är medlemmar i den organiserade supporterklubben.

– Jag vet inte vilka det är men det är hemskt att skrika något sådant och det är inget vi i BIK-support står bakom. Men jag tror ingen skrek när de insåg hur allvarligt det var, säger Lindgren.

Ska ha möte

Klubbens ordförande Mats Boquist var inte själv på matchen och blir upprörd när han får höra om fansens agerande.

– Har de gjort det är det så urbota dumt och liknar ingenting. Vi tar givetvis fullständigt avstånd från den här typen av beteende, säger Boquist.

Kommer ni att ta kontakt med supporterklubben?

– Jag vet inte vilken omfattning det var eller vilka som var inblandade. Men vi har kontinuerlig kontakt med de organiserade supportrarna och lär ta upp det här till diskussion. Det är ju helt huvudlöst.

FAKTA

Andra idrottare som har drabbats av hjärtproblem under matcher

Marc-Vivien Foé

När: 26 juni 2003.

I semifinalen av Confederations Cup mot Colombia föll den 28-årige kameruanen ihop. Dödsorsaken var en förtjocknad i hjärtmuskulaturen.

Miklós Fehér

När: 25 januari 2004.

Den ungerska landslagsspelaren hade inlett Benficas match mot Vitória Guimarães på bänken. Han byttes in, assisterade till ett mål och blev på tilläggstid varnad. Efter varningen böjde han sig ner i tydliga smärtor innan han föll baklänges på planen. Hans lagkamrater försökte hjälpa honom, och han fördes snabbt till sjukhus, men strax innan midnatt dog han på grund av en hjärtattack.

Antonio Puerta

När: 25 augusti 2007.

När Sevilla spelade sin första seriematch för säsongen mot Getafe kollapsade den 22-årige spanjoren i det egna straffområdet. Han fick hjälp av några lagkamrater, men kollapsade åter i omklädningsrummet och dog efter tre dagar i respirator. Anledningen var en hjärtinfarkt.

Phil O’Donnell

När: 29 december 2007.

Motherwells mittfältare kollapsade under en match mot Dundee United precis när han skulle bytas ut.

Han behandlades under fem minuter på planen innan han fördes till sjukhus där han avled under kvällen.

Dödsorsaken var ett fel i hjärtats kammare.

Jonas Gustavsson

När: Hösten 2009.

Under ett fystest under försäsongen var Gustavssons puls onoramlt hög, och han fördes till sjukhus. Där konstaterades ett medfött hjärtfel, och ”Monstret” opererades.

Senare under säsongen började hans hjärta att rusa under en match och han fick åter föras till sjukhus för operation.