Familjen chockad

”Tänker det värsta”

1 av 5 | Foto: Foto: PIC-AGENCY
pumpar i gång hans hjärta Här gör Wolmer Edqvist, till vardags ambulanssjuksköterska, hjärt-lung-räddning på Örebrospelaren Niklas Lihagen. Edqvist och Bofors medicinskt ansvarige Peter Carlsson räddade livet på 26-åringen.
HOCKEY

Ingen kunde förutse Niklas Lihagens hjärtstopp. 26-åringen har inte haft några tidigare problem och både han och hans pappa var chockade efter händelsen.

– Men jag mår bara bra, säger Niklas till Sportbladet från sjuksängen.

Pappa Tomas Lihagen är sjukgymnast i sonens lag men fanns inte på plats i Nobelhallen. I bil hem från Åre fick han ett oroande samtal från en styrelseledamot. Han berättade att sonen Niklas var förd till sjukhus efter ett hjärtstopp.

”Blev jätteorolig”

– Man tänker alltid det värsta. Jag blev jätteorolig att det var något allvarligt och att han skulle få framtida men. Men jag fick höra att han var vid medvetande i alla fall. Nu försöker jag bara ta det lugnt och vänta tills vi har rett ut det hela.

26-årige Niklas Lihagen är en vältränad idrottsman och har inte haft några hjärtproblem tidigare. Kollapsen kom därför som en chock för familjen.

– Det är olustigt. Vi har aldrig testat honom eftersom det inte varit aktuellt. Men det är ju det de gör nu och försöker titta på olika tänkbara orsaker till det hela. Jag hoppas jag får reda på allt i morgon.

Hälsningen: Mår bra

Sonen återfick medvetandet efter domaren Wolmer Edqvists hjälteinsats på isen och talade med Edqvist innan han lyftes in i ambulansen.

Lihagen kunde efter händelsen skicka en hälsning från sjukhuset i Karlskoga.

– Jag mår bara bra, säger han.

Flyttas till Örebro

När Sportbladet talar med pappa Tomas är han fortfarande i bilen på väg hem.

– De ska flytta honom till Örebro och jag är fortfarande en bit därifrån. Men jag hoppas att jag hinner dit före natten.

FAKTA

Det händer vid plötsligt hjärtstopp

Hjärtats normala rytm övergår i ett så kallat kammarflimmer och pumpförmågan upphör omedelbart att fungera.

Kroppens organ måste ha syresatt blod för att fungera. Vid hjärtstopp slutar hjärtat att pumpa runt syresatt blod i kroppen.

Medvetslöshet inträffar inom 10–20 sekunder.

Inom 3–4 minuter finns risk att cellerna i hjärnan skadas på grund av syrebrist vilket kan leda till permanenta hjärnskador.

Risken för dödlig utgång ökar med tio procent för varje minut som går.

Endast tre procent av dem som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus överlever.

Källa: Hjärt Lungfonden