”Varje sekund var viktig”

Hjälten Wolmer Edqvist berättar själv om händelsen

Foto: PIC-AGENCY SWEDEN
HOCKEY

Domaren Wolmer Edqvist räddade livet på Örebrospelaren Niklas Lihagen.

Edqvist kunde genom sitt snabba agerande få i gång 26-åringens hjärta efter att han drabbats av ett plötsligt hjärtstopp.

– Jag förstod direkt att det var något som hänt och visste att vi bara hade fyra minuter på oss. Varje sekund är viktig, säger Wolmer Edqvist.

Niklas Lihagen föll ihop i mitten av den första perioden i den allsvenska matchen mellan Bofors och Örebro.

Chockade lagkamrater visste inte vad de skulle ta sig till – men domaren Wolmer Edqvist agerade snabbt.

– Jag vände blicken och såg Niklas liggande på magen med armen under sig i en konstig vinkel. Jag förstod direkt att något hade hänt och blåste av, säger Edqvist.

Skyndade in på isen

Lihage förlorade medvetandet samtidigt som Bofors medicinskt ansvarige Peter Carlsson skyndade in på isen och assisterade i återupplivningsförsöken.

– Vi ser att han har dålig färg i ansiktet och Peter säger att vi måste vända honom. Vi vänder och då ser jag att han är grådaskig i ansiktet och är medvetslös. Jag känner efter puls men känner inget. Då påbörjar jag hjärt-lungräddning.

Stor lättnad

Deras snabba agerande fick i gång Lihages hjärta igen innan han lyftes in i ambulansen.

– Han vaknade till och kände igen mig med namn. Det kändes väldigt bra.

Både Edqvist och Carlsson är ambulanssjuksköterskor till vardags. Deras snabba agerande räddade inte bara livet på 26-åringen utan minskade också risken för framtida men drastiskt.

Inom tre till fyra minuter finns risken för permanenta hjärnskador vid ett hjärtstopp.

Hyllas som hjälte

– Hjärnan tar skada utan syre och vi visste att vi bara hade fyra minuter på oss. Det var tur att jag och Peter var på plats. Det är viktigt att man kommer i gång tidigt och varje sekund är viktig.

Efter matchen hyllades Wolmer Edqvist som en hjälte.

”Stor ära till honom”

– Vi är lyckligt lottade att det var Wolmer som var domare. Det är en helt optimal situation med honom på isen när det här sker. Stor ära till honom, säger Peter Carlsson.

– Det var tur att han dömde i dag. Han gjorde en jättebra insats och tog tag i situationen direkt, säger Niklas Lihagens barndomsvän och lagkamrat Henrik Löwdahl.

ARTIKELN HANDLAR OM