Hålls kvar flera dagar på sjukhuset

Hjärtstoppet fortfarande en gåta

HOCKEY

Niklas Lihagen kommer att hållas kvar på sjukhuset i Örebro i tre till fyra dagar till för observation.

Samtidigt försöker läkarna utreda varför 26-åringen drabbades av ett hjärtstopp.

– De tar prover för att försöka fastställa det så fort som möjligt, säger klubbens ordförande Davor Dundic till Sportbladet.

I mitten av den första perioden av matchen mot Bofors föll Niklas Lihagen ihop på isen. Hans hjärta stannade men hans liv kunde räddas av domaren Wolmer Edqvist och Bofors Peter Carlssons snabba agerande.

”Pratar och är på bra humör”

26-åringen flyttades under gårdagskvällen från Karlskoga till sjukhuset i Örebro där han nu undersöks av läkare.

– Han mår efter omständigheterna bra och har sin familj hos sig. Han pratar och är på bra humör men det är klart att även han är tagen av situationens allvar, säger Davor Dundic.

Fortfarande en gåta

Läkarna jobbar nu intensivt för att så snabbt som möjligt reda ut varför 26-åringens hjärta stannade.

– Det tar prover för att fastställa det så fort som möjligt. Men han blir kvar här tre-fyra dagar till för observation.

Svenska ishockeyförbundet har bestämt att den avbrutna matchen ska återupptas där den slutade. Nytt speldatum blir det 20 december. Örebro och Bofors har samtidigt kommit överens om att i samband med omspelet genomföra en manifestation till stöd för Niklas Lihagen.

Manifestation ska hylla domaren

Där ska även domaren Wolmer Edqvist hyllas för sitt snabba och livsavgörande agerande där han direkt startade hjärt- lungräddning på Lihagen.

– Vi vill gärna uppmärksamma alla som gjort en bra insats. Exakt hur är inte bestämt ännu men vi ska diskutera mellan föreningarna.

Matchen i sig ska också bli en manifestation och ett avståndstagande från de Bofors-supportrar som skanderade ”låt han dö samtidigt som Lihagen kämpade för sitt liv på isen.

– Det ska råda sportsman och supporteranda mellan föreningarna under matchen.